James P. Allison i Tasuku Honjo - laureatami Nobla 2018 z dziedziny medycyny i fizjologii

Fot. EPA/FREDRIK SANDBERG 01.10.2018
Fot. EPA/FREDRIK SANDBERG 01.10.2018

James P. Allison i Tasuku Honjo - to tegoroczni laureaci Nagrody Nobla z dziedziny medycyny i fizjologii. Nazwiska noblistów podano w poniedziałek w Sztokholmie. Komitet Noblowski docenił ich za opracowanie metody leczenia nowotworów przez odblokowanie działania układu odporności.

Naukowcy podzielą się po połowie kwotą 9 mln koron szwedzkich (ok. 871 tys. euro).

Odkrycia tegorocznych noblistów z dziedziny medycyny przyczyniły się do opracowania leków skutecznych w terapii groźnych nowotworów, np. czerniaka, raka płuca. Leki te są zaliczane do tzw. immunoterapii.

Nobliści - 70-letni James. P. Allison z USA i 76-letni Tasuku Honjo z Japonii - badali funkcje białek działających jako tzw. punkty kontrolne układu immunologicznego (np. białka CTLA-4, PD-1). Blokują one aktywację komórek odporności i pozwalają uciec komórkom nowotworowym przed ich atakiem. Blokowanie tych punktów kontrolnych za pomocą przeciwciał (anty-CTLA-4, anty-PD-1) okazało się być skuteczną metodą w leczeniu wielu nowotworów, jak np. zaawansowany czerniak, czy rak płuca.(PAP)

jjj/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera