Marnotrawieniu jedzenia można zapobiec

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Zdecydowana większość Amerykanów regularnie wyrzuca do śmieci ogromne ilości jedzenia. Takiego marnotrawstwa da się uniknąć. Wystarczy stosować się do kilku prostych zasad – przekonują naukowcy z American Dairy Association Mideast (USA).

Na podstawie przeprowadzonych ankiet badacze wyliczyli, że około 94 proc. mieszkańców Ameryki przyznaje się do wyrzucania jedzenia. Przeciętny Amerykanin pozbywa się blisko 114 kg produktów spożywczych rocznie.

Najczęstszą przyczyną wyrzucania jedzenia jest przekroczenie daty przydatności do spożycia lub zwykła obawa, że produkt nie nadaje się już do konsumpcji.

„Wyobraźmy sobie, że wracamy do domu z czterema torbami pełnymi jedzenia i od razu wyrzucamy jedną z nich prosto do kosza. To właśnie dzieje się w większości gospodarstw domowych. Nieważne czy to przez nadmierne kupowanie, czy pozbywanie się resztek – w Ameryce marnuje się zbyt wiele jedzenia” – komentuje Karen Bakies, dietetyczka i wiceprezes ds. żywienia w American Dairy Association Mideast.

Na szczęście można ograniczyć marnotrawienie jedzenia poprzez stosowanie się do kilku prostych reguł.

Specjaliści radzą, by przede wszystkim odpowiednio ułożyć produkty spożywcze w lodówce. Artykuły z długą datą ważności umieścić z tyłu, a te starsze, z krótszą datą, przesunąć do przodu, by o nich nie zapomnieć. Warto też nabiał, np. ser i jogurty, położyć na najwyższej półce, a warzywa schować do specjalnej szuflady – wtedy na dłużej zachowają świeżość. Ponadto należy unikać stawiania łatwo psujących się produktów na drzwiach lodówki – tam szybciej się nagrzewają. Lepiej umieścić je w głębi lub na dolnej półce.

Po drugie, warto wykazać się kreatywnością podczas gotowania – urozmaicać dania, wymyślać nowe, na bieżąco wykorzystywać posiadane składniki. Nawet lekko zleżałe warzywa mogą posłużyć do zrobienia zupy czy pysznej zapiekanki. Zamiast wyrzucać nadprogramowe produkty, lepiej je spożytkować. Liczy się pomysłowość i gospodarność.

A jeśli nie uda się nic wymyślić lub produktów czy resztek jedzenia jest zdecydowanie zbyt wiele, warto skorzystać z zamrażarki. Zamrożone artykuły mogą być przechowywane tygodniami, a do tego są zawsze pod ręką i można z nich korzystać w dowolnej chwili.

„Czteroosobowa rodzina może zaoszczędzić w ten sposób nawet do 2 tys. dolarów, a także przysłużyć się społeczeństwu. Już połowa tych pieniędzy wystarcza do zapewnienia 8 tys. posiłków dla potrzebujących. Nadprogramowe artykuły spożywcze można też przekazać do Banku Żywności – dzięki temu się nie zmarnują” – zachęca Bakies.

Oryginalny artykuł na ten temat znajdziemy na stronie: http://ada.multimedia-newsroom.com/index.php/2018/11/26/survey-nearly-all-americans-admit-to-wasting-food/. (PAP)

ooo/ ekr/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Jadowity skorupiak z podwodnych jaskiń Majów wytwarza potencjalne leki

  • Fot. Adobe Stock

    Badania/Po Covid-19 przez trzy lata dwukrotnie większe ryzyko zawału serca, udaru mózgu i zgonu

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera