Kakao zmniejsza zmęczenie przy stwardnieniu rozsianym

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Flawonoidy zawarte w kakao mogą pomóc redukować przewlekłe zmęczenie u osób cierpiących na stwardnienie rozsiane - informuje "Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry".

Przyczyny fizycznego i psychicznego zmęczenia dotykającego osoby ze stwardnieniem rozsianym są złożone i składają się na nie czynniki neurologiczne, zapalne, metaboliczne oraz psychologiczne. Żadna z dostępnych obecnie metod nie oferuje jednak chorym długotrwałej ulgi - zaznaczają naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego.

W ich badaniach wzięło udział 40 osób z niedawno zdiagnozowanym stwardnieniem rozsianym, które odczuwały przewlekłe zmęczenie. Uczestnicy przez sześć tygodni codziennie pili kubek bogatego we flawonoidy kakao lub wersję napoju zawierającą małą ilość flawonoidów. Poza tym ich sposób odżywiania nie ulegał zmianie.

Uczestnicy trzy razy dziennie dokonywali subiektywnej oceny poziomu zmęczenia w skali od 1 do 10, a ich aktywność monitorowana była za pomocą krokomierza. Obiektywnych pomiarów naukowcy dokonywali na początku, w połowie i po zakończeniu obserwacji.

U osób pijących kakao bogate we flawonoidy odnotowano zmniejszenie odczuwanego zmęczenia o 45 proc. (subiektywna ocena uczestników). Test na bieżni wskazał z kolei 80-procentową poprawę w zakresie szybkości chodzenia. W tej grupie uczestnicy przyznali także, że zmniejszyły się dolegliwości bólowe.

Dieta bogata w flawonoidy ma związek z dłuższym życiem, mniejszym ryzykiem chorób układu sercowo-naczyniowego i pozytywnymi zmianami w obrębie mikrobiomu jelitowego. Biorąc pod uwagę przeciwzapalne właściwości flawonoidów, mogą być z powodzeniem stosowane jednocześnie z ćwiczeniami, leczeniem farmakologicznym czy fizjoterapią - podsumowują naukowcy.(PAP)

koc/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera