Sałata morska może oczyszczać wodę z metali i półmetali ciężkich

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Zespół badaczy z uniwersytetu w portugalskim mieście Aveiro odkrył nową właściwość ulwy sałatowej – roślina ta oczyszcza wodę z metali i półmetali ciężkich. Naukowcy potwierdzili wysoką skuteczność użycia tego gatunku w walce ze ściekami przemysłowymi.

Jak poinformował Bruno Henriques z Uniwersytetu w Aveiro, skuteczność użycia ulwy sałatowej, zwanej też sałatą morską, potwierdziły liczne badania wody skażonej metalami i półmetalami ciężkimi. Były one prowadzone we współpracy z ekipą badawczą z uniwersytetu w Porto.

"Udało nam się udowodnić, że ulwa sałatowa w sposób bardzo skuteczny oczyszcza wodę z wielu szkodliwych dla zdrowia ludzkiego substancji, takich jak np. arsen, rtęć, kadm czy ołów” - wyjaśnił Henriques.

Portugalski chemik zapewnił, że sałata morska oczyszcza wodę znacznie skuteczniej w porównaniu z materiałami syntetycznymi, jak i naturalnymi. "Ta roślina działa też szybciej niż stosowane obecnie środki do oczyszczania wody z tych pierwiastków, a jej użycie jest kilka razy tańsze” - dodał Bruno Henriques.

Z badania, którego wnioski zostały opublikowane w "Diario de Noticias", wynika, że 1 gram ulwy sałatowej jest w stanie oczyścić wodę równocześnie ze 120 mikrogramów rtęci, 160 mikrogramów kadmu, 980 mikrogramów ołowiu, 480 mikrogramów chromu, 660 mikrogramów niklu, 550 mikrogramów arsenu, 370 mikrogramów miedzi oraz 2000 mikrogramów manganu.

"Sekret skutecznego oczyszczania wody przez sałatę morską polega na dużych właściwościach sorpcyjnych posiadanych przez tę roślinę. Inną zaletą tego gatunku jest fakt, że rośnie on szybko, co pomaga w usuwaniu szkodliwych substancji” - wyjaśnił Henriques.

Należąca do gromady zielenic sałata morska występuje w wodach przybrzeżnych mórz przy wszystkich kontynentach. W niektórych krajach, takich jak np. Portugalia czy Japonia znajduje ona zastosowanie w gastronomii. (PAP)

zat/ ekr/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera