Bolesne życie kraba

Kolejne dowody na to, że skorupiaki odczuwają ból, znaleźli brytyjscy naukowcy - opisuje "Journal of Experimental Biology".

Badacze wzięli pod lupę kraby brzegowe (Carcinus maenas). Okazało się, że te skorupiaki reagują na elektrowstrząsy i potem starają się ich uniknąć - podał portal BBC News.

Poprzednie badania wykazywały, że krewetki i kraby pustelniki także odczuwają ból.

Ból jest subiektywnym doświadczeniem i analizowanie zwierząt pod tym względem - zwłaszcza bezkręgowców jak kraby - nie jest łatwe.

Prof. Bob Elwood z Queen\'s University Belfast wymyślił eksperyment, aby określić, jak skorupiaki reagują w potencjalnie bolesnych sytuacjach. Kraby brzegowe chronią się zwykle pod kamieniami, żeby nie zjadły ich mewy. W eksperymencie 90 krabów umieszczono na oświetlonej płaszczyźnie. Miały możliwość ucieczki do dwóch ciemnych schronień. Kiedy tylko próbowały uciekać, połowa była poddawana w kryjówce elektrowstrząsom.

Kiedy kraby umieszczono z powrotem w świetle - ku zaskoczeniu badaczy - znów większość z nich wybierała tę samą kryjówkę. Tam znów czekały je elektrowstrząsy. I dopiero wtedy bolesne doświadczenie miało wpływ na ich późniejsze zachowanie.

"Kraby porażone w pierwszej próbie częściej zmieniały kryjówki niż pozostałe. Te dwa doświadczenia powodowały zmianę w zachowaniu" - powiedział prof. Elwood.

Skorupiaki umieszczano w świetle jeszcze kilka razy i - choć elektrowstrząsów już nie doznawały - unikały kryjówki, gdzie spotkały je nieprzyjemności.

Badacze uważają, że była to więcej niż prosta reakcja na ból, a zwierzęta uczą się ze swoich doświadczeń i że wpływa to na ich przyszłe wybory. Zdaniem naukowców wszystkie skorupiaki z rzędu dziesięcionogów, także homary i raki, zareagowałyby tak samo.

Elwood przypomina, że obecnie nie ma regulacji chroniących dobro tych zwierząt, a na kutrach żywym krabom często odcina się szczypce, a następnie wrzuca z powrotem do morza. Naukowcy sugerują, że należałoby ponownie przemyśleć, jak te zwierzęta powinny być traktowane w akwakulturach i przemyśle spożywczym. (PAP)

mrt/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Szybki internet sprzyja otyłości

  • Fot. Adobe Stock

    USA/ Badania: ponad jedna trzecia operowanych pacjentów wciąż doświadcza działań niepożądanych

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera