Uczelnie i instytucje

Szkoła Biznesu Politechniki Warszawskiej wśród najlepszych w Europie

Szkoła Biznesu Politechniki Warszawskiej, dzięki prowadzonym w niej programom MBA, zajęła 20. miejsce w rankingu TOP MBA 2013 - najlepszych szkół biznesu w Europie. Pierwsze miejsce zajęła francuska szkoła INSEAD.

Ranking powstaje na podstawie ocen wystawianych przez specjalistów z globalnych firm. Jak informuje warszawska uczelnia, po raz kolejny Szkoła została sklasyfikowana w rankingu jako jedyna z Polski. W zestawieniu z 2012 roku zajmowała 15 pozycję.

Pierwsze miejsce wśród 65 uwzględnionych w rankingu europejskich szkół zajęła francuska - INSEAD. Na dwóch kolejnych miejscach uplasowały się: London Business School i IMD Business School ze Szwajcarii.

W rankingach udostępnionych na stronie: http://www.topmba.com/mba-rankings/region/europe oprócz zestawienia europejskich szkół biznesu można zobaczyć również klasyfikację: 10 placówek z krajów Ameryki Łacińskiej, 48 szkół z Azji, 5 z Afryki i krajów Środkowego Wschodu oraz 83 ze Stanów Zjednoczonych i Kanady.

Studia MBA, czyli Magisterskie Studia Menadżerskie (Master of Business Administration) to stopień akademicki przyznawany po ukończeniu dwuletnich studiów podyplomowych. Pierwsze studia tego typu pojawiły się w USA na początku lat pięćdziesiątych XX wieku, a w Polsce na początku lat 90.

PAP – Nauka w Polsce

ekr/ ula/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Narodowy Instytut Onkologii w Warszawie otrzyma 15 mln zł na rozwój badań klinicznych

  • 19.12.2024. Pokaz przygotowania i pieczenia pierniczków z mąki owadziej (świerszcz domowy, łac. Acheta domesticus) na Wydziale Biotechnologii i Hodowli Zwierząt, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. PAP/Marcin Bielecki

    Szczecin/ Świąteczne pierniki z dodatkiem mąki ze świerszcza domowego

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera