Bakteriobójcza krew aligatora

Fot. PAP/EPA/ RICARDO MALDONADO 4.09.2010
Fot. PAP/EPA/ RICARDO MALDONADO 4.09.2010

Udało się zidentyfikować kolejne substancje zapewniające aligatorom i krokodylom niezwykłą odporność na zakażenia – informuje „New Scientist”.

Gady z rzędu krokodyli żyją na Ziemi od dziesiątek milionów lat i w tym czasie rozwinęły bardzo silne mechanizmy chroniące przed infekcjami. Często staczając walki z innymi osobnikami tego samego gatunku odnoszą poważne rany, które jednak zwykle goją się bez powikłań, choć krokodyle i aligatory żyją w środowisku obfitującym w chorobotwórcze mikroorganizmy.

W roku 2008 chemicy z Luizjany odkryli, że surowica krwi aligatora amerykańskiego (Alligator mississippiensis) niszczy 23 szczepy bakterii i zmniejsza liczebność wirusa HIV. Bakteriobójcze cząsteczki zostały zidentyfikowane jako enzymy rozkładające niektóre tłuszcze.

Jednak enzymy to nie wszystko. Zespół Barneya Bishopa z George Mason University w Fairfax (stan Virginia) zidentyfikował i wyizolował 45 peptydów nazwanych CAMP (cationic antimicrobial peptides, kationowe peptydy przeciwbakteryjne). Są one naładowane dodatnio, dzięki czemu naukowcom udało się opracować nanocząsteczki wychwytujące je z surowicy aligatora na drodze elektrostatycznej.

Udało się także zsyntetyzować osiem CAMP i ocenić ich właściwości przeciwbakteryjne. Pięć zabijało bakterie E.coli, natomiast pozostałe trzy niszczyły większość E.coli a także wykazywały pewną aktywność przeciwko Pseudomonas aeruginosa, które mogą wywołać zapalenie i sepsę oraz Staphylococcus aureus, częstej przyczynie zakażeń skóry, zapalenia zatok i zatruć pokarmowych.

Obecnie naukowcy rozszerzają swoje analizy na innych krewniaków aligatora – w tym długopyskiego gawiala oraz krokodyla syjamskiego. Nowe substancje zwalczające mikroorganizmy są pilnie potrzebne ze względu na ich narastającą odporność na antybiotyki.(PAP)

pmw/ krf

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera