Soczewki kontaktowe modyfikują skład flory bakteryjnej oka

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Noszenie soczewek kontaktowych może prowadzić do zmiany mikrobiomu oka, przez co może być ono bardziej narażone na infekcje - poinformowali naukowcy podczas dorocznego zjazdu Amerykańskiego Towarzystwa Mikrobiologicznego, który odbył się 31 maja w Nowym Orleanie.

Naukowcy z NYU Langone Medical Center stwierdzili, że skład bakteryjny oczu dziewięciu osób noszących soczewki różnił się od mikrobiomu oczu 11 osób noszących okulary lub mających zdrowy wzrok. Co więcej, ów mikrobiom bardziej przypominał zestaw bakterii obecnych zazwyczaj na skórze powieki.

Różnorodność bakterii występujących na spojówce była znacznie większa niż na skórze bezpośrednio pod okiem. Zidentyfikowano ponadto trzykrotnie większe niż normalnie nagromadzenie bakterii Methylobacterium, Lactobacillus, Acinetobacter i Pseudomonas.

Co ciekawe, na spojówkach osób nienoszących soczewek występowało większe nagromadzenie powodujących infekcje bakterii gronkowca (częściej występujących na skórze) niż w przypadku osób noszących soczewki. Choć naukowcy nie wiedzą, dlaczego tak się dzieje, wiele bakteryjnych infekcji oka, jak zapalenie rogówki czy spojówek, występuje mimo wszystko częściej u użytkowników soczewek.

"Ta analiza pokazuje, że wkładanie do oka ciała obcego, jakim jest soczewka, nie jest działaniem neutralnym. Mamy nadzieję, że przyszłe badania pomogą ustalić, czy zmiany w mikrobiomie oka są wynikiem dotykania palcami, czy nacisku wywieranego na oko przez soczewkę, który może wpływać na mechanizmy układu odpornościowego oka, a także zidentyfikować te bakterie, których rozwój jest hamowany oraz te, których rozwój jest stymulowany" - mówi autorka badań dr Maria Gloria Dominguez-Bello.(PAP)

koc/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera