Podziwianie natury sprawia, że chętniej pomagamy innym

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Doświadczenia, które sprawiają, że odczuwamy podziw i szacunek do otaczającego świata, wzmacniają nasz altruizm - przekonują badacze, których wnioski ukazały się w "Journal of Personality and Social Psychology".

Psycholodzy z Uniwersytetu Kalifornijskiego przeprowadzili testy sprawdzające, w jaki sposób doświadczenia wywołujące respekt (jak oglądanie majestatycznych gór, pięknego zachodu słońca czy erupcji wulkanu) wpływają na zachowanie.

Uczestnicy wypełniali kwestionariusze, w których określali, jak często odczuwali podziw, zachwyt i szacunek oraz w jakich sytuacjach, a następnie przeszli testy badające ich skłonność do zachowań altruistycznych. Po porównaniu wyników badacze stwierdzili, że osoby częściej doświadczające tych emocji były bardziej skłonne do pomocy innym.

Uczestników poproszono także o przywołanie emocji odczuwanych ostatnio w konfrontacji z potęgą natury, a następnie wykonanie zadań polegających na podjęciu decyzji o charakterze etycznym. Osoby odczuwające podziw i szacunek okazały się wówczas bardziej skłonne do zachowań altruistycznych niż osoby odczuwające inne emocje, jak np. duma.

Podobne rezultaty zaobserwowano w terenie. Uczestnicy, którzy oglądali przez minutę wysokie eukaliptusy, chętniej pomagali, gdy badacz "niechcący" upuścił pudełko z długopisami, które rozsypały sie na ziemi. Mniejszą chęć pomocy zaobserwowano u osób, które przez minutę oglądały wieżowiec.

"Badani przyznawali, że doświadczany zachwyt i podziw był związany z poczuciem małego znaczenia jednostki w obliczu czegoś większego i silniejszego, czego ta jednostka jest częścią. Nasze badania potwierdziły, że to doświadczenie małego znaczenia samego siebie przekłada się na chęć pomocy innym" - mówi autor analizy dr Paul Piff. (PAP)

koc/ mrt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera