Ginącą populację chomika europejskiego w Jaworznie zasilą osobniki z Czech

Fot. PAP/EPA/ UWE ANSPACH 02.07.2015
Fot. PAP/EPA/ UWE ANSPACH 02.07.2015

Ginącą populację chomika europejskiego w Jaworznie (Śląskie) mają zasilić osobniki sprowadzone w tym celu z Czech. Władze miasta we współpracy z naukowcami podejmują działania, które mają wesprzeć ten zagrożony gatunek.

Chomik europejski – dziko żyjący ssak, uznawany dawniej za szkodnika, obecnie jest poważnie narażony na wymarcie na całym terenie swego występowania. W Jaworznie jego populacja jest coraz mniejsza – podczas badań przeprowadzonych w 2015 r. naliczono zaledwie nieco ponad 100 nor.

Zespół badawczy pod kierownictwem dr hab. Joanny Ziomek z Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu wyliczył, że prawdopodobieństwo wyginięcia populacji w ciągu 50 lat jest wysokie, a w niesprzyjających warunkach może nastąpić nawet szybciej – w ciągu 20-30 lat.

„Niestety, chomiki giną w zastraszającym tempie, szczególnie duża jest śmiertelność wśród młodych. Szkoda, bo chomik europejski jest potrzebny w ekosystemie. Gdybyśmy teraz nie podjęli działań, jego los na terenie Jaworzna byłby przesądzony” - powiedział PAP insp. Marcin Tosza z Urzędu Miejskiego w Jaworznie.

„Szacuje się, że na terenie Jaworzna może żyć zaledwie ok. 200 osobników i jest to populacja odizolowana. Choć nie jest to jeszcze chów wsobny, to jej genetyczna różnorodność jest niska, co oznacza m.in. mniejszą odporność na choroby. Stąd pomysł sprowadzenia do Jaworzna osobników z Czech” – dodał.

Wśród przyczyn spadku liczebności populacji chomika w Jaworznie wymienia się ograniczanie działalności rolniczej i proces przekształcania niewielkich pól w nieużytki, a jednocześnie intensyfikację rolnictwa na polach większych, kilkuhekatrowych. Zagrożeniem dla chomików są też drapieżniki, wśród nich – psy i koty.

Od kilku lat władze Jaworzna podejmują działania na rzecz ochrony chomika na swoim terenie. Oprócz badań naukowych prowadzone są również akcje edukacyjne, skierowane do rolników oraz dzieci i młodzieży szkolnej. Pod koniec kwietnia Rada Miejska uchwaliła ustanowienie 270-hektarowego użytku ekologicznego „Chomik europejski”, aby chronić te zwierzęta.

Chomik europejski osiąga do 30 cm długości i nawet do 1 kg masy. Jego sierść przyjmuje odcienie od żółtobrunatnego do rudawego i czerwonego z jednolicie czarnym brzuchem. Włosy wokół pyska, na łapach i po bokach ciała są białe. Charakterystyczną cechą tego gatunku jest również obecność toreb policzkowych, w których przenosi pokarm do komór spichrzowych.

Chomik europejski większą część życia spędza w norze pod ziemią. Składają się na nią: komora gniazdowa, spichlerze i latryny oraz łączące je korytarze. Na zewnątrz znajduje się kopiec utworzony z ziemi. Chomiki żywią się głównie ziarnami zbóż, ale zjadają również bezkręgowce czy jaja ptaków gniazdujących na ziemi.

PAP - Nauka w Polsce

lun/ pz/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Adobe Stock

    Ekspertka: ciepły grudzień to większe ryzyko przeniesienia kleszcza wraz z choinką

  • W reakcji biorą udział występujący w naturze wodorosiarczek (HS-) oraz związek organiczny, zawierający pierścienie aromatyczne, zdolny do absorpcji promieniowania UV. Pod wpływem energii promieniowania UV następuje ultraszybki transfer elektronu z wodorosiarczku do związku organicznego, co prowadzi do dalszych selektywnych transformacji chemicznych. Fot. materiały prasowe

    Polacy opisali nowy typ reakcji chemicznej przy tworzeniu cegiełek DNA

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera