Prehistoryczni przodkowie człowieka "znacznie przytyli"

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Prehistoryczni przodkowie człowieka przytyli w toku ewolucji w porównaniu ze swoimi najbliższymi krewniakami – małpami człekokształtnymi – piszą naukowcy na łamach „Genome Biology and Evolution”.

W toku ewolucji prehistoryczni przodkowie człowieka przytyli w porównaniu ze swoimi najbliższymi krewniakami – małpami człekokształtnymi, mimo wspólnych 99 proc. genów. "Jesteśmy otyłymi naczelnymi" - podkreśla Devi Swain-Lenz z Duke University (USA).

Zmiana wynikać miała ze sposobu upakowania DNA w ludzkich komórkach tłuszczowych. Skutek był taki, że w ludzkim organizmie zmniejszyła się efektywność przetwarzania "białego" tłuszczu w "brązowy", który - w uproszczeniu - łatwiej się spala.

Podczas gdy inne naczelne mają mniej, niż dziewięć proc. tłuszczu, procentowy udział tłuszczu na zdrowym poziomie w ciele człowieka wynosi 14-31 proc. Aby wyjaśnić, skąd bierze się ta różnica, zespół naukowców porównał komórki tłuszczowe ludzi i małp, w tym zarówno szympansów, jak i małp o bardziej odległym stopniu pokrewieństwa, takich jak rezusy.

Zazwyczaj większość DNA wewnątrz komórki upakowana jest w zwoje i pętelki nawinięte ciasno wokół białek. Tylko pewne obszary DNA są na tyle luźno upakowane, że „maszyneria” komórkowa może je włączać i wyłączać. Naukowcy zidentyfikowali 780 obszarów DNA, które były w taki sposób dostępne u szympansów i rezusów, ale ściśle były upakowane u ludzi.

Zdaniem naukowców, jest to jeden z powodów, dlaczego jesteśmy grubsi od pozostałych naczelnych. Obszary naszego DNA, które są odpowiedzialne za przekształcanie jednego typu tłuszczu w drugi, są zamknięte wskutek określonego ułożenia DNA.

Więcej: https://today.duke.edu/2019/06/what-made-humans-fat-primate (PAP)

krx/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera