Żelazo jest jednocześnie korzystne i szkodliwe dla zdrowia

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Naturalnie wysoki poziom żelaza w organizmie zmniejsza ryzyko miażdżycy, lecz zwiększa prawdopodobieństwo udaru i zakrzepicy żył głębokich – wynika z badania opublikowanego na łamach „Journal of the American Heart Association”.

Badanie zostało przeprowadzone przez międzynarodowy zespół naukowców koordynowany przez Imperial College London w Wielkiej Brytanii.

Specjaliści przy pomocy metody zwanej randomizacją Mendla przeanalizowali dane genetyczne i medyczne uzyskane od ponad 500 tys. osób. Szukali w ten sposób powiązań pomiędzy zawartością żelaza w organizmie a występowaniem ponad 900 rodzajów chorób.

Ustalili, że osoby dysponujące specyficznym wariantem genu związanego z naturalnie wysokim stężeniem żelaza cechują się niższym poziomem cholesterolu oraz są mniej narażone na rozwój miażdżycy. Ich naczyniom krwionośnym rzadziej grozi zatkanie, bo na ich ściankach odkłada się mniej tłustych substancji.

Naturalnie wysoki poziom żelaza koreluje jednakże z większym prawdopodobieństwem udaru i zakrzepicy żył głębokich, bo powoduje on wolniejszy przepływ krwi, przez co w krwiobiegu częściej gromadzą się skrzepy.

Wysoki poziom żelaza wiąże się również z częstszym występowaniem bakteryjnych chorób skóry.

„Żelazo jest w organizmie kluczowym minerałem. Uczestniczy w rozprowadzaniu tlenu po całym ciele. Ważne, by utrzymywać jego poziom w równowadze – zbyt mało żelaza może prowadzić do anemii, zbyt dużo może wywołać szereg problemów, z uszkodzeniem wątroby włącznie” – komentuje główny autor badania dr Dipender Gill.

Więcej na ten temat można znaleźć na stronie. (PAP)

ooo/ ekr/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera