Opracowano koszulkę z pomidorów, która wytwarza energię

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Zespół hiszpańskich naukowców opracował technologię wytwarzania energii elektrycznej z koszulki, wyprodukowanej na bazie naturalnych komponentów. Wśród nich podstawowe są... pomidory.

Jak poinformowała Susana Guzman z Uniwersytetu w Maladze, którego naukowcy brali udział w opracowaniu koszulki produkującej energię elektryczną, do wytworzenia innowacyjnej odzieży nie potrzeba wysokich nakładów pieniężnych.

Z wniosków z badań opisanych w najnowszym wydaniu pisma "Advanced Funcional Materials" wynika, że "koszulka low-cost" bazuje na roztworze wykonanym ze skórek pomidorów, wody, etanolu oraz nanocząsteczek węgla. Nasączona płynem koszulka po wyschnięciu ma właściwości związane z wytwarzaniem prądu.

Według Guzman możliwość wytwarzania energii elektrycznej za pomocą nowatorskiej odzieży wynikają z różnicy temperatur: użytkownika koszulki - i otoczenia.

"Prąd wytwarzany jest podczas wysiłku, wykonywanego przez osobę noszącą koszulkę. Chodząc lub biegając podnosi on automatycznie temperaturę swojego ciała w stosunku do temperatury otoczenia" - opowiada Susana Guzman.

Badaczka z hiszpańskiej uczelni zaznaczyła, że nowatorstwem projektu jest niski koszt produkcji koszulki, a także wyeliminowanie z jej składu szkodliwych dla środowiska substancji.

"Dotychczas opracowanie mechanizmu wytwarzającego energię elektryczną wymagało z reguły zastosowania metali i półmetali, takich jak np. ołów, german czy tellur. Nam udało się skutecznie zastosować materiały lżejsze, łatwiejsze w pozyskaniu oraz mniej toksyczne" - dodała Susana Guzman.

Prowadzone od kilkunastu mięsięcy prace biologów z uniwersytetu w Maladze nad nowatorską koszulką realizowane były we współpracy z Instytutem Technologicznym z Genui, we Włoszech. (PAP)

zat/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera