Magnez niezbędny dla odporności i walki z rakiem

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Poziom magnezu we krwi jest ważnym czynnikiem warunkującym skuteczność układu odpornościowego w walce z patogenami i komórkami nowotworowymi – informują szwajcarscy naukowcy z Uniwersytetu w Bazylei. Ich wnioski ukazały się w piśmie „Cell”.

Komórki układu odpornościowego, limfocyty T, potrzebują odpowiedniej ilości magnezu, aby działać wydajnie. Okazuje się, że magnez jest niezwykle istotny dla prawidłowego funkcjonowania białka LFA-1 zlokalizowanego na powierzchni limfocytów.

Wcześniej wykazano, że nowotwory rozprzestrzeniają się szybciej w organizmach myszy otrzymujących pokarm o niskiej zawartości magnezu. W tej grupie widoczna była także słabsza reakcja układu odpornościowego na wirusy grypy.

„Jeśli magnez obecny jest w środowisku otaczającym limfocyty T w wystarczającej ilości, wiąże się on z LFA-1 i zapewnia aktywność tego białka” – tłumaczy prof. Christoph Hess, autor badań (www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(21)01561-0).

Znaczenie magnezu dla prawidłowego działania limfocytów T może mieć implikacje dla immunoterapii nowotworów, których celem jest mobilizacja zwłaszcza limfocytów T cytotoksycznych, niszczących komórki rakowe.

Podczas badań na modelach eksperymentalnych naukowcy ustalili, że miejscowe zwiększenie poziomu magnezu w otoczeniu guzów nowotworowych powodowało wzmocnienie odpowiedzi limfocytów T.

Dodatkowo analiza dotychczasowych badań przeprowadzonych wśród osób chorych na raka wykazała, że immunoterapia była mniej skuteczna u osób z niedoborem magnezu.

„Na podstawie dostępnych obecnie danych nie jesteśmy w stanie powiedzieć, czy regularne przyjmowanie magnezu ma wpływ na ryzyko rozwoju nowotworów. Planujemy jednak badania kliniczne nad działaniem magnezu jako katalizatora układu odpornościowego” – komentują autorzy.(PAP)

koc/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera