Naukowcy z Politechniki Łódzkiej wytworzyli innowacyjne mikrokapsułki miodu

Zespół badawczy, od lewej: dr hab. inż. Tomasz P. Olejnik, prof. PŁ, dr inż. Karolina Miśkiewicz, dr hab. inż. Justyna Rosicka-Kaczmarek, prof. PŁ oraz dr inż. Gabriela Kowalska. Fot. Politechnika Łódzka
Zespół badawczy, od lewej: dr hab. inż. Tomasz P. Olejnik, prof. PŁ, dr inż. Karolina Miśkiewicz, dr hab. inż. Justyna Rosicka-Kaczmarek, prof. PŁ oraz dr inż. Gabriela Kowalska. Fot. Politechnika Łódzka

Naukowcy z Politechniki Łódzkiej, stosując naturalne biopolimery, wytworzyli innowacyjne mikrokapsułki miodu. Ta metoda pozwala ograniczyć straty znajdujących się w miodzie związków bioaktywnych, które są efektem działania soku żołądkowego i enzymów trawiennych.

"Nowatorska metoda, zastosowana po raz pierwszy na świecie przez badaczy z Politechniki Łódzkiej, pozwoliła na zamknięcie w kapsułkach najcenniejszych, bioaktywnych składników miodu. Dzięki opracowaniu takiej formy ich podania udało się ograniczyć straty tych związków, których przyczyną jest destrukcyjne działanie soku żołądkowego i enzymów trawiennych. Badania in vitro wykazały szerokie działanie prozdrowotne opracowanych mikrokapsułek" - przekazała PAP we wtorek rzeczniczka PŁ dr inż. Ewa Chojnacka.

Miód jest jednym z nielicznych naturalnych produktów o wysokiej wartości odżywczej oraz właściwościach prozdrowotnych, w tym antyoksydacyjnych, immunomodulujących, prebiotycznych oraz przeciwdrobnoustrojowych. Znaczna część związków bioaktywnych nie dociera jednak do jelita ze względu na ich wysoką labilność oraz degradację spowodowaną niskim pH kwasów żołądkowych.

Zespół badawczy z Instytutu Technologii i Analizy Żywności na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności - dr hab. inż. Justyna Rosicka-Kaczmarek, dr inż. Gabriela Kowalska, dr inż. Karolina Miśkiewicz oraz dr hab. inż. Tomasz P. Olejnik - podjął się wyzwania, jakim jest utrwalenie miodu w postaci proszku, przy zastosowaniu enkapsulacji. Do uzyskania utrwalonego preparatu w postaci mikrokapsułek wykorzystano metodę suszenia rozpyłowego.

"Skoncentrowaliśmy się przede wszystkim na doborze odpowiedniego materiału opłaszczającego, jednego z głównych czynników decydujących o powodzeniu procesu. Jako pierwsi na świecie wykorzystaliśmy w roli takiego materiału naturalne biopolimery izolowane z otrąb żyta i wytłoków siemienia lnianego. Biopolimery te, wykazując istotnie wyższy potencjał bioaktywny w stosunku do naturalnego miodu, stanowiły jednocześnie wartość dodaną otrzymanych mikrokapsułek. Ponadto zastosowany rodzaj nośnika istotnie zmniejszył jego ilość w enkapsulacie do 17 proc. w stosunku do 50 proc. w obecnych już na rynku produktach" - podkreśliła dr hab. inż. Justyna Rosicka-Kaczmarek.

Otrzymane mikrokapsułki będą docelowo wykorzystane jako tzw. systemy kontrolowanego dostarczania związków bioaktywnych do jelita. Mikrokapsułki miodu zostały poddane badaniom in vitro.

"Wyniki analiz pokazały, że związki fenolowe - bardzo pożyteczne dla naszego organizmu - w otrzymanym proszku miodowym mają średnio o 85 proc. wyższą biostabilność podczas symulowanego trawienia w żołądku, co przekłada się na ich wyższą biodostępność na odcinku jelita cienkiego. Innowacyjny proces enkapsulacji pozwolił na uwolnienie od dwu- do dziesięciokrotnie większej ilości związków bioaktywnych w jelicie cienkim w odniesieniu do ilości związków uwolnionych z miodu w naturalnej formie" – wyjaśniła badaczka.

Jak dodała, mikrokapsułki miodu z dobrym skutkiem mogą być też wykorzystane m.in. jako preparat wspomagający gojenie się ran lub nutraceutyk o potwierdzonych właściwościach immunomodulujących, czyli regulujących odpowiedź odpornościową organizmu i prebiotycznych, z możliwością ukierunkowanego, kontrolowanego uwalniania w jelicie.

Opracowana metoda utrwalania miodu przez jego enkapsulację jest chroniona zgłoszeniem patentowym. Zespół z PŁ bada są również możliwości enkapsulacji innych produktów pszczelich - mleczka, pierzgi lub jadu pszczelego oraz innych surowców o wysokim potencjale bioaktywnym.(PAP)

Autorka: Agnieszka Grzelak-Michałowska

agm/ ekr/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • 05.08.2025. Minister energii Miłosz Motyka (L) oraz p.o. dyrektora Narodowego Centrum Badań Jądrowych prof. dr hab. Agnieszka Pollo (P) podczas konferencji prasowej "Reaktor badawczy MARIA uzyskał zezwolenie Prezesa PAA na wznowienie pracy", 5 bm. w Narodowym Centrum Badań Jądrowych w Otwocku. Prezes Państwowej Agencji Atomistyki (PAA) wydał zezwolenie na eksploatację reaktora badawczego MARIA, decyzja jest bezterminowa. Według ministra energii Miłosza Motyki, priorytetem jest teraz realizacja programu modernizacji reaktora. (mr) PAP/Piotr Nowak

    Minister energii: w ciągu kilkunastu godzin reaktor MARIA powinien pracować z pełną mocą

  • Otwock-Świerk, 23.04.2019. Reaktor Maria w Narodowym Centrum Badań Jądrowych. PAP/Piotr Nowak

    PAA: jest zezwolenie na eksploatację reaktora MARIA

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera