Badania naukowców z Uniwersytetu Cornell w Nowym Jorku wykazały, że przyjmowanie choliny w czasie ciąży wspomaga metabolizm komórkowy, dzięki czemu kwasy omega-3 są skuteczniej wykorzystywane przez organizm – informuje „American Journal of Clinical Nutrition”.
Cholina to bardzo ważny składnik odżywczy w czasie ciąży, stymulujący prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka. Badacze wykazali, że jej wysoki poziom u kobiet w ciąży łagodzi reakcję noworodka na stres, pozytywnie wpływa na przetwarzanie informacji oraz koncentrację. W przypadku przyszłych matek zmniejsza z kolei ryzyko stanu przedrzucawkowego.
Do badań (DOI: 10.1093/ajcn/nqac147) rekrutowano 30 kobiet w 12.–16. tygodniu ciąży. Uczestniczki podzielono na dwie grupy. Pierwsza przyjmowała dziennie 500 miligramów choliny plus 50 miligramów choliny z deuterem, co umożliwiało śledzenie jej w organizmie. Druga grupa przyjmowała jedynie 25 miligramów choliny z deuterem dziennie. Wszystkie kobiety przyjmowały jednocześnie codziennie 200 miligramów DHA.
Obserwując podróż oznakowanej choliny naukowcy zaobserwowali, że wchodzi ona w reakcję metylacji fosfatydyloetanoloaminy, w wyniku czego powstaje fosfatydylocholina, która następnie zostaje wzbogacona przez DHA. W tej formie omega-3 wydostaje się z wątroby do krwioobiegu matki i trafia do wszystkich tkanek, a także do łożyska.
„Wyniki tych badań sugerują, że suplementacja choliną może pomóc zwiększyć skuteczność działania DHA podczas ciąży przy niższych dawkach DHA w suplementach” – komentuje autor dr Kevin Klatt.(PAP)
koc/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.