Ekspertka UŚ: czekolada ma wiele właściwości sprzyjających zdrowiu

Źródło: Fotolia
Źródło: Fotolia

Czekolada wyprodukowana z owoców kakaowca, o wysokiej zawartości miazgi, ma sprzyjające zdrowiu właściwości – oceniła w komunikacie przesłanym w środę PAP dr Joanna Orzeł z Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach.

Czekolada jest bogata w antyoksydanty, które, jak zaznacza dr Orzeł, wspomagają walkę z wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym przez nie wywołanym.

"Zawarte w niej flawonoidy mogą polepszyć kondycję naszego układu sercowo-naczyniowego oraz pozytywnie wpłynąć na ochronę naszej skóry przed promieniowaniem UV" – wyjaśniła. Co więcej, czekolada dobrze wpływa również na gospodarkę cholesterolu i obniża ryzyko ataku serca. Jej wpływ na układ nerwowy często skutkuje poprawą nastroju

Jak podkreśliła w komunikacie dr Orzeł, wymienione korzyści spożywania czekolady są możliwe wówczas, gdy dawkowana jest ona racjonalnie.

"Czekolada jest zalecana do umiarkowanego spożycia i z pewnością jest smaczną opcją na dostarczenie porcji dobrych składników do naszego organizmu" – dodała. Jednak ostrzegła, że jest wysokokalorycznym produktem, może wywoływać reakcje alergiczne u osób wrażliwych, a w skrajnych przypadkach jej regularne, niekontrolowane spożycie prowadzi do uzależnienia.

W komunikacie wyjaśniono również, że czekolada wytwarzana jest z owoców kakaowca, a dokładniej z nasion, z których pozyskiwana jest tzw. miazga kakaowa. "Obok miazgi kakaowej w czekoladzie znajdziemy tłuszcz kakaowy (lub inny roślinny) oraz, w zależności od rodzaju, substancje słodzące oraz inne dodatki (np. mleko, bakalie czy orzechy)" – przekazano.

Wśród podstawowych rodzajów czekolady wskazano cztery – ciemną (o najkrótszym składzie i wysokim procencie zawartości kakao), deserową (zawiera dodatek cukru lub innej substancji słodzącej), mleczną (w składzie dodatkowo obok miazgi i tłuszczu ma cukier i mleko) oraz białą (nie zawiera kakao i jest mieszaniną utwardzonych tłuszczy i cukru).

PAP - Nauka w Polsce, Aleksandra Kiełczykowska

ak/ joz/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Gdańsk/ Europejski patent na ulepszoną postać leku przeciwzapalnego opracowaną na UG

  • Kraków, 28.10.2025. Od lewej:prorektor Uniwersytetu Jagiellońskiego ds. Collegium Medicum prof. dr hab. Maciej Małecki, pełnomocnik Prorektora Collegium Medicum ds. klinicznych prof. dr hab. Jolanta Pytko-Polończyk, rektor UJ prof. dr hab. Piotr Jedynak, dziekan Wydziału Lekarskiego UJ prof. dr hab. Przemko Kwinta i dyrektor Instytutu Stomatologii WL UJ CM prof. dr hab. n. med. Mariusz Szuta na otwarciu sali symulacyjnej VR w Instytucie Stomatologii CM UJ w Krakowie, 28 bm. Technologia VR pozwala studentom stomatologii doskonalić praktyczne umiejętności w realistycznym środowisku. (mr) PAP/Łukasz Gągulski

    Kraków/ Instytut Stomatologii Collegium Medicum otworzył nowoczesną salę VR

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera