40- i 50-latkowie, którzy mieli we krwi więcej kwasów omega-3, mieli też mniej oznak starzenia się mózgu i sprawniejszy umysł. Zdrowe tłuszcze pomagały także osobom z genetyczną predyspozycją do choroby Alzheimera.
Dodanie do diety morskich ryb i innych źródeł kwasów omega-3 może chronić mózg w średnim wieku - wskazuje badanie opisane na łamach magazynu „Neurology”.
Uczestniczące w tym projekcie osoby w wieku 40-50 lat, które we krwi miały przynajmniej niewielkie ilości tych korzystnych kwasów tłuszczowych, miały zdrowszą strukturę mózgu i sprawniejszy intelekt.
„Już wcześniejsze badania sprawdzały podobne korelacje w starszych populacjach. Nowością w naszym odkryciu jest to, że nawet w młodszym wieku dieta zawierająca kwasy omega-3 chroni mózg przed większością oznak starzenia się, które można dostrzec w średnim wieku” - mówi prof. Claudia Satizabal z Univerity of Texas, San Antonio, główna autorka badania.
W grupie ponad 2 tys. osób w wieku średnio 46 lat jej zespół porównał stężenie kwasów omega-3 w komórkach krwi z obrazami MRI mózgów oraz możliwościami poznawczymi ochotników. Część z nich nosiła wariant genu APOE4, który predysponuje do choroby Alzheimera i demencji naczyniowej.
Badacze wykryli szereg powiązań.
Okazało się, po pierwsze, że wyższe stężenie wymienionych kwasów wiązało się z większą objętością hipokampa - struktury w mózgu, która odpowiada m.in. za uczenie się. Więcej kwasów oznaczało też sprawniejsze myślenie abstrakcyjne. U nosicieli genu APOE4 wyższe stężenie kwasów omega-3 towarzyszyło zdrowszym naczyniom krwionośnym w mózgu.
„Kwasy omega-3 takie jak EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy) to kluczowe mikroskładniki diety, które wspierają i ochraniają mózg - mówi dr Debora Melo van Lent, współautorka badania. - Nasz projekt jest jednym z pierwszych, które sprawdzały tego typu efekty w młodszej populacji. Potrzebnych jest więcej badań w tej grupie wiekowej” - dodaje.
Naukowcy podkreślają, że choć im więcej w diecie kwasów omega-3 (oczywiście w zdrowych granicach), tym lepiej dla mózgu, ale już nawet niewielkie ilości sprawiają różnicę.
Nie wiadomo do końca, skąd biorą się zanotowane efekty. Badacze tłumaczą jednak, że kwasy te są istotne m.in. dla błon komórkowych neuronów. Jeśli tych substancji brakuje, neurony zastępują je innymi kwasami, a to powoduje w nich niestabilność.
Korzyści mogą także wynikać z przeciwzapalnego działania EPA i DHA.
„To złożone zagadnienie. Wszystkiego jeszcze nie rozumiemy, ale pokazaliśmy, że w jakiś sposób nawet niewielkie zwiększenie konsumpcji kwasów omega-3 pozwala chronić mózg” - mówi prof. Satizabal.
Badacze podkreślają znaczenie ochrony mózgu u osób z genem APOE4. „Mamy do czynienia z genetyką, której nie można zmienić. Jeśli więc istnieje modyfikowalny czynnik ryzyka, który może stanowić przeciwwagę dla genetycznych predyspozycji, oznacza to dużą korzyść” - zwraca uwagę dr Melo.
Więcej informacji: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36198518/ (PAP)
autor: Marek Matacz
mat/ ekr/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.