Nauka dla Społeczeństwa

19.04.2024
PL EN
27.03.2023 aktualizacja 28.03.2023

Ukąszenia amerykańskich kleszczy mogą uczulać na mięso i być przyczyną niewyjaśnionych problemów trawiennych

Fot. Adobe Stock Fot. Adobe Stock

The American Gastroenterological Association (AGA) opublikowało nowe wytyczne kliniczne, aby pomóc lekarzom i pacjentom w określeniu, czy niewyjaśnione objawy ze strony przewodu pokarmowego są spowodowane zespołem alfa-gal, alergią pokarmową na mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego powodowaną przez ukąszenie kleszcza amerykańskiego.

Zespół alfa-gal to alergia, która powoduje, że organizm reaguje dolegliwościami na jedzenie mięsa i innych produktów pochodzących od ssaków. Objawy zwykle zaczynają się 2-6 godzin po spożyciu tego rodzaju pokarmu.

Klinicyści powinni brać pod uwagę zespół alfa-gal u pacjentów z niewyjaśnionymi objawami żołądkowo-jelitowymi, takimi jak ból brzucha, biegunka, nudności i wymioty, zwłaszcza u tych, którzy mieszkają lub mieszkali na obszarze, w którym występuje zespół alfa-gal (obejmuje to regiony południowo-wschodnie, środkowoatlantyckie, środkowo-zachodnie i środkowo-wschodnie USA).

Przyczyną zespołu alfa-gal może być ukąszenie kleszcza amerykańskiego (Amblyomma americanum), zwanego też kleszczem Lone Star - ze względu na białą plamkę na grzbiecie.

W przypadku pacjentów z podejrzeniem alfa-gal wykonuje się badanie krwi, które wykrywa przeciwciała (IgE) przeciwko alfa-gal. Głównym sposobem leczenia tej alergii jest niespożywanie pokarmów zawierających mięso i tłuszcz ssaków. Dotyczy to również produktów takich jak masło, mleko, śmietana czy żelatyna.

Oprócz objawów ze strony przewodu pokarmowego może również występować pokrzywka (swędząca wysypka), zaczerwienienie skóry, obrzęk twarzy lub omdlenie.

W Polsce pierwszy przypadek zespołu alfa-gal odnotowano w roku 2021 w Krakowie.

Więcej informacji w artykule źródłowym, opublikowanym w piśmie "Gastroenterology". (PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ bar/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024