Pająki tracą wzrok, gdy głodują

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

W okresach głodu pająki z rodziny skakunowatych tracą wzrok – informują naukowcy na łamach pisma „Vision Research”.

Pająki z rodziny skakunowatych tracą wzrok w okresach głodu. Wyniki badań powinny pomóc w zrozumieniu, jaką rolę może odgrywać dieta w procesie zwyrodnieniowym plamki żółtej w ludzkim oku.

Jak dowiedli biolodzy z University of Cincinnati (USA), u głodujących pająków giną komórki światłoczułe w oczach. Odkrycia dokonali przypadkowo, badając siatkówkę oczu schwytanych na wolności pająków.

U niektórych dostrzegli czarne kropki, które oznaczają ubytek fotoreceptorów. Dalsze badania pod mikroskopem elektronowym wykazały, że komórki obumarły.

Naukowcy są przekonani, że pająki mogą być dobrym modelem do badania zmian zwyrodnieniowych w ludzkim oku.

W trakcie eksperymentów wykazano, że za degenerację komórek światłoczułych odpowiada odżywianie się. Pająki podzielono na dwie grupy, jedną karmiono odpowiednio, druga był niedożywiona. W drugiej grupie zaobserwowano następnie ubytek komórek światłoczułych na siatkówce w miejscu ich największego zagęszczenia.

Zdaniem naukowców miejsce to jest funkcjonalnym odpowiednikiem ludzkiej plamki żółtej. Zwyrodnienie plamki, czyli centralnej części siatkówki odpowiadającej za ostre widzenie, to jedna z najczęstszych chorób oczu po 50. roku życia. Może doprowadzić do całkowitej utraty wzroku.

Więcej informacji w artykule źródłowym (https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0042698923000093). (PAP)

krx/ bar/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Hiszpania/ Co najmniej 17 par sokołów wędrownych wychowuje pisklęta na madryckich wieżowcach

  • Fot. Adobe Stock

    Naukowcy: meduzy mogą zdominować Ocean Arktyczny

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera