Inteligentna paczka ma odmienić rynek kurierski w Polsce

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Zabezpiecza towar, jest wielokrotnego użytku, cały czas monitoruje stan i położenie przesyłki – takie są walory inteligentnej paczki opracowanej przez instytuty Sieci Badawczej Łukasiewicz. Rozwiązanie ma odmienić rynek kurierski w Polsce.

E-Pack jest pierwszym takim produktem w Polsce, prace nad nim trwały trzy lata; oprócz opakowania, obejmowały też stworzenie aplikacji i wrzutni. Trwają przygotowania do przetestowania rozwiązania na rynku.

Nad rozwiązaniem pracowali specjaliści z trzech instytutów Sieci Badawczej Łukasiewicz: Instytutu Mikroelektroniki i Fotoniki, Łódzkiego Instytutu Technologicznego oraz Poznańskiego Instytutu Technologicznego (PIT), który był liderem projektu.

Kierownik projektu E-Pack i dyrektor Centrum Logistyki i Nowoczesnych Technologii w Łukasiewicz – PIT dr inż. Michał Grabia wyjaśnił, że inteligentna paczka wygląda jak zamykane od góry, składane plastikowe pudełko z elektroniczną etykietą i z małym panelem fotowoltaicznym na jednej ze ścian bocznych. E-Pack gabarytami jest dostosowany do skrytek w automatach paczkowych.

"Nasze opakowanie od innych odróżnia przede wszystkim brak anonimowości w łańcuchu dostaw. Większość przesyłek kurierskich od momentu wysłania do odebrania ich przez klienta +znika+. Teoretycznie możemy śledzić ich drogę w aplikacji, ale na dobrą sprawę nie wiemy, czy są przewożone we właściwych warunkach, gdzie dokładnie się znajdują, czy komuś nie spadły. E-Pack na bieżąco rejestruje wszystkie informacje o paczce" - powiedział.

Opakowanie jest wyposażone w szereg sensorów, które monitorują stan przesyłki. To m.in. akcelerometr, który wykrywa przeciążenia i uszkodzenia produktu oraz czujniki wilgotności i temperatury, dzięki którym wiadomo, czy do paczki nie dostała się woda, albo czy nie została przekroczona temperatura przechowywania produktów w niej przewożonych. Każdy e-Pack jest zabezpieczony blokadą elektroniczną, otwieraną za pomocą specjalnej aplikacji w smartfonie.

Do wnętrza e-Packa jest przytwierdzona specjalna siatka, która zabezpiecza zawartość przed przemieszczaniem się w pudełku. Dzięki niej nie są potrzebne dodatkowe wypełniacze.

E-Pack jest opakowaniem wielorazowego użytku. Po otrzymaniu zapakowanej w niego przesyłki klient będzie musiał go oddać kurierowi, zostawić w automacie paczkowym lub punkcie odbierania przesyłek.

"Oczywiście, wraz z e-Packiem będzie można zwrócić zakupiony towar. Nie trzeba będzie drukować nowej etykiety – po wpisaniu zwrotu w aplikacji uaktualnione dane pojawią się na ekranie paczki" – informują autorzy rozwiązania. Elektroniczna etykieta wykonana jest z e-papieru.

E-Pack jest opakowaniem trwałym; jego twórcy szacują, że może być używane przez ponad pięć lat. Jest energooszczędne, ma konstrukcję modułową, więc poszczególne elementy paczki można bez trudu naprawić lub wymienić. E-Pack można ładować za pomocą panelu fotowoltaicznego i w specjalnych wrzutniach zainstalowanych przy automatach paczkowych.

"Stopień zaawansowania tego rozwiązania, możliwość kontrolowania stanu i lokalizacji przesyłki, uproszczenie procesów logistycznych – to wszystko sprawia, że możemy mówić o rewolucji na rynku kurierskim" – podkreśla dyrektor Łukasiewicz – PIT Arkadiusz Kawa.

E-Pack nie był jeszcze testowany na rynku. Jego twórcy szukają teraz firm zainteresowanych wejściem w spółkę, która zostałaby operatorem systemu. Na początku na rynek ma trafić ok. 50 tys. inteligentnych paczek.

Nauka w Polsce, Rafał Pogrzebny

rpo/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • 19.12.2024. Pokaz przygotowania i pieczenia pierniczków z mąki owadziej (świerszcz domowy, łac. Acheta domesticus) na Wydziale Biotechnologii i Hodowli Zwierząt, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. PAP/Marcin Bielecki

    Szczecin/ Świąteczne pierniki z dodatkiem mąki ze świerszcza domowego

  • Fot. Adobe Stock

    Gdańsk/ Naukowcy chcą stworzyć model skóry, wykorzystując druk 3D

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera