Biblioteka Uniwersytecka w Warszawie będzie czynna całą dobę

BUW, Warszawa, 15.05.2020. PAP/Piotr Nowak
BUW, Warszawa, 15.05.2020. PAP/Piotr Nowak

Biblioteka Uniwersytecka w Warszawie (BUW) od 2 października przez cały rok akademicki będzie czynna całą dobę - poinformował Uniwersytet Warszawski.

O decyzji rektora UW prof. Alojzego Z. Nowaka uczelnia poinformowała na swojej stronie internetowej.

Jest to odpowiedź na duże zainteresowanie studentów całodobowym trybem otwarcia BUW, którego pilotaż zainaugurowano w kwietniu.

Jak podał UW, początkowo (od kwietnia br.) Biblioteka Uniwersytecka w Warszawie była czynna całodobowo dwa razy w tygodniu.

"Akcja spotkała się z dużym zainteresowaniem społeczności UW, szczególnie studentów, którzy w samym czerwcu odwiedzili BUW ponad 123 tys. razy (o około 37 proc. więcej niż w tym samym okresie ubiegłego roku)" - podkreśliła uczelnia.

BUW, Warszawa, 15.05.2020. PAP/Piotr Nowak
BUW, Warszawa, 15.05.2020. PAP/Piotr Nowak

W związku z tym we wrześniu rektor UW podjął decyzję o wprowadzeniu od 2 października całodobowego trybu pracy Biblioteki przez cały rok akademicki.

"Chcę podziękować wszystkim zaangażowanym w proces podejmowania tej decyzji. Bardzo się cieszę, że tak wielu i wiele z Was korzysta z BUW zarówno w ciągu dnia, jak i w nocy" – powiedział cytowany w notce prof. Sławomir Żółtek, prorektor UW ds. studentów i jakości kształcenia.(PAP)

bar/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera