Nowa substancja może pomóc w przechowywaniu narządów do przeszczepu

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Naukowcy opracowali mieszaninę substancji chemicznych, która może pomagać w przechowywaniu narządów przeznaczonych do przeszczepu. Dzięki niej organy mają dłużej nadawać się do wykorzystania.

Zespół z Harvard Medical School dzięki eksperymentom z użyciem danio pręgowanego (gatunek ryby często wykorzystywany w badaniach biologicznych) opracował kombinację substancji, która chroni zamrożone narządy, pobrane w celu przeszczepienia.

Badacze przeprowadzili - jak zapewniają - najobszerniejszą jak dotąd analizę różnorodnych połączeń możliwych do wykorzystania związków chemicznych.

Pod uwagę wziąć musieli nie tylko skuteczność w ochronie narządów w niskiej temperaturze (minus 10 st. C), ale także potencjalną toksyczność.

Naukowcom udało się np. przechować serce wspomnianej ryby aż przez 5 dni.

"Danio pręgowane to ważny system modelowy, który, pomimo jego zalet nigdy dotąd nie był wykorzystywany w kontekście zachowania organów do przeszczepu" – podkreśla dr Shannon N. Tessier, współautorka pracy opublikowanej na łamach "The FASEB Journal".

"Mamy nadzieję, że badania te zachęcą innych naukowców zajmujących się dziedziną transplantologii do wykorzystania tego ważnego modelowego organizmu" – dodaje.

Więcej informacji na stronie informacji źródłowej.  (PAP)

Marek Matacz

mat/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera