Więcej witaminy K przekłada się na niższe ryzyko złamań

Dieta zapewniająca ludziom więcej witaminy K ma związek z niższym ryzykiem złamań kości w starszym wieku – informuje pismo „Food & Function”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Witamina K chroni komórki przed śmiercią

    Witamina K działa jako silny przeciwutleniacz i ochrania komórki przed jednym z rodzajów ich naturalnej śmierci. Odkrycie może się przyczynić do lepszego leczenia różnego typu chorób degeneracyjnych.

  • Antyszczepionkowcy nie lubią witaminy K

    Rodzice sprzeciwiający się szczepieniom zaczęli odmawiać także podawania ich dzieciom witaminy K - informuje "New Scientist".

Najpopularniejsze

  • Fot. materiały prasowe

    W Habitacie LunAres dobiega końca lustrzana misja analogowych astronautów załogi Ax-4

  • Bilewicz: historyczne traumy mogą nasilać polaryzację w Polsce

  • USA/ Prof. Szuszkiewicz: jesteśmy gotowi przygotować drugi zestaw naszego eksperymentu na orbitę

  • Europejskie uczelnie potwierdzają zaangażowanie na rzecz wolności akademickiej i demokracji

  • Sprawdzono, jak zmiany klimatyczne wpływają na obieg wody w Arktyce

  • Fot. Adobe Stock

    Naukowcy ustalili, dlaczego nietoperze nie mają raka

  • Szczepionka wyleczyła myszy z raka trzustki

  • Pułapka na wilgoć produkuje pitną wodę z powietrza

  • Zbadano największą kometę z Obłoku Oorta

  • Gwatemala/ Znaleziono trzy miasta cywilizacji Majów

Zdjęcie udostępnione 03.04.2008 przez NASA TV przedstawia bezzałogowy statek transportowy "Jules Verne", który zbliża się do modułu "Zwiezda" Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS). (pmb) PAP/EPA/NASA

Prof. Moskalik: moduł Zwiezda to jedna z najstarszych części Międzynarodowej Stacji Kosmicznej

Moduł Zwiezda to jedna z najstarszych części Międzynarodowej Stacji Kosmicznej, ma już 25 lat. Żaden obiekt załogowy w kosmosie nie był eksploatowany tak długo. Nawet niewielki wyciek powietrza, w razie powiększenia, niesie ryzyko katastrofy - powiedział PAP prof. Paweł Moskalik z CAMK PAN.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera