Chemia to nie wszystko, połączenie narzędzi analitycznych z algorytmami umożliwiło skuteczniejszą detekcję potasu nawet w skomplikowanych próbkach zawierających wiele związków chemicznych. A wszystko w niewielkim układzie wielkości strzykawki. Fot. Grzegorz Krzyżewski.

Prostszy pomiar poziomu potasu dzięki polskim czujnikom

Niedrogie, szybko działające jonoselektywne elektrody strzykawkowe do ilościowego oznaczania poziomu potasu w produktach spożywczych i suplementach diety opracowali naukowcy z Instytutu Chemii Fizycznej Polskiej Akademii Nauk pod kierownictwem prof. Emilii Witkowskiej Nery.

  • Źródło: UW

    Nanodruty na rusztowaniach ułatwią produkcję czujników

    Prostszy sposób produkcji miniaturowych czujników chemicznych do wykrywania m.in. toksycznych związków organicznych w powietrzu, opracowali naukowcy z Uniwersytetu Warszawskiego. Uzyskane jednoetapowo nanodruty, niezbędne w takich sensorach, umożliwią również przebieg reakcji chemicznych w procesie katalizy.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Ubrania z czujnikami będą monitorować stan zdrowia

    Naukowcom z Imperial College London udało się opracować metodę wszywania w ubrania czujników monitorujących m.in. tętno i oddychanie – informuje pismo „Materials Today”.

  • Źródło: VIGO System
    Technologia

    Polskie czujniki podczerwieni: od Marsa, przez badania krwi, po kontrolę jakości wody

    Detektory podczerwieni, które nie wymagają chłodzenia kriogenicznego, są ekonomiczne i łatwe w użyciu. Dlatego to właśnie polskie czujniki poleciały w kosmos zamontowane na łaziku marsjańskim Curiosity. Są obecnie stosowane w kolejach wysokich prędkości, w bezinwazyjnych badaniach krwi, w kontroli skażeń przemysłowych, jakości paliw, czystości powietrza i wody.

  • Fot. Fotolia

    Pszczoły z antenką

    Maleńkie elektroniczne urządzenie monitorujące zachowanie pszczół testują brytyjscy ekolodzy – informuje serwis BBC News/Technology.

Najpopularniejsze

  • 07.05.2025. Policyjny radiowóz przed wejściem na teren Kampusu Głównego UW w Warszawie. PAP/Radek Pietruszka

    Brutalne zabójstwo na UW - nie żyje kobieta

  • Ekspert: ptaki rywalizują o przestrzeń do śpiewu jak o pożywienie

  • Naukowcy podczas misji IGNIS zbadają pulsometr astronauty z czujnikiem na bazie nanomateriałów MXene

  • Dni Narodowego Centrum Nauki - już 12 i 13 maja w Rzeszowie

  • Filozof: sokratejskie pytania były próbą obrony przed populizmem i polaryzacją

  • Fot. Adobe Stock

    UE/ PE za zmianą statusu ochrony wilków w Unii Europejskiej, co umożliwi ich odstrzał

  • Minecraft może pomóc zrozumieć proces społecznego uczenia się

  • Ultradźwiękowe ładowanie akumulatorów

  • Naukowcy: rekin gryzie również w samoobronie

  • Francja/ Szefowa KE: UE chce przyciągnąć naukowców ze świata, w tym z USA

Fot. Adobe Stock

Badanie: wilki wolą dzikie kopytne od bydła i koni

Wilki, pomimo obecności kilku tysięcy wolno wypasanych krów i kilkuset koni w rejonie Ujścia Warty, odżywiają się tam przede wszystkim dzikimi gatunkami ssaków - wykazali naukowcy z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego. Według badaczy wpływ na to ma sposób wypasu inwentarza oraz niepozbawianie krów rogów.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera