Rybacy zrzeszeni w stowarzyszeniu Lokalna Grupa Rybacka "Zalew Wiślany" podczas połowu śledzi na Zalewie Wiślanym, 26 bm (tw/soa) PAP/Tomasz Waszczuk

Szczecin/ Naukowcy pracują nad przetwarzaniem małych śledzi na żywność

Naukowcy z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie z kolegami ze Skandynawii prowadzą badania nad ekologicznymi metodami przetwarzania małych ryb o, by uzyskiwać z nich nie tylko paszę, ale też wartościową żywność.

  • Fot. Adobe Stock
    Technologia

    Sztuczna inteligencja rozpozna zdjęcie mleka od chorej krowy

    Zdjęcie próbki mleka zdradzi, czy pochodzi ono od chorej krowy i zostało odwirowane. Dzięki zastosowaniu sieci neuronowych hurtowi odbiorcy mleka będą mogli sprawdzić jakość surowca dostarczanego do mleczarni. Technologia opracowana SGGW umożliwi wyeliminowanie oszustw, tzw. fraudów mleka - informuje uczelnia.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Nowe danie: drukowane owoce morza

    Naukowcy zaprezentowali „krążki z kalmarów” wydrukowane z białek glonów i fasoli. Mają być smaczne i zdrowe; można je smażyć, piec i gotować.

  • Fot. materiały prasowe
    Zdrowie

    Naukowcy z ZUT opracowali roślinny „camembert” bez dodatku mleka

    Czy możliwe jest opracowanie roślinnych alternatywy serów pleśniowych, które zachowają wszystkie specyficzne walory smakowe i zapachowe, a jednocześnie będą odpowiednie dla wegan i wegetarian? Naukowcy z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie (ZUT) uważają, że tak.

  • Fot. Fotolia
    Życie

    Naukowcy wspierają małych producentów żywności na rynkach europejskich

    Rodzinne firmy i małe przedsiębiorstwa produkujące żywność tradycyjną poddawani są coraz większej presji ze strony globalnych producentów żywności. Dlatego we wspieranie małych wytwórców żywności tradycyjnej w Unii Europejskiej włączyli się naukowcy.

Najpopularniejsze

  • 16.04.2025.  Na zdjęciu astronauta Sławosz Uznański-Wiśniewski (L) i dyrektor generalny Europejskiej Agencji Kosmicznej Josef Aschbacher (P) podczas wywiadu dla Polskiej Agencji Prasowej, przed drugim dniem III Konferencji Bezpieczeństwa ESA na Zamku Królewskim w Warszawie. PAP/Radek Pietruszka

    Dyrektor Europejskiej Agencji Kosmicznej dla PAP: potrzebne przepisy dotyczące kosmosu

  • Czego potrzebują naukowcy, jeśli chodzi o zastosowanie wyników badań? - ankieta

  • EKG/ Minister nauki: przyszłość należy do tych, którzy chcą się uczyć cały czas

  • Obce gatunki w środowisku: pirania w Sanie i “biegnący” bambus nad Lubatówką

  • Naukowcy: zimne superziemie powszechne w Drodze Mlecznej

  • Źródło: ESA & NASA/Solar Orbiter/EUI Team, E. Kraaikamp (ROB)

    Solar Orbiter przesłał wyjątkowe zdjęcie Słońca

  • Google tworzy tłumacza języka delfinów

  • Znaleziony w Anglii szkielet gladiatora nosi ślady kłów drapieżnego kota

  • "Hormon miłości" łagodzi agresję u samic lemurów

  • Chiny/ Załoga misji Shenzhou-20 dotarła na stację kosmiczną

Fot. materiały prasowe

Tkanki miękkie, misja kosmiczna i diagnostyka dzięki AI – w ramach polskiego eksperymentu na ISS

Jak tkanki miękkie astronautów adaptują się do warunków kosmicznych i zmian wynikających z procesu przygotowywania się do misji? Sprawdzą to polscy badacze w ramach eksperymentu podczas misji IGNIS. Diagnostyka odbywa się przy użyciu AI.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera