Fot. Fotolia

Kofeina osłabia odczuwanie słodkiego smaku

Kofeina, związek odpowiedzialny za pobudzające działanie kawy, okresowo przytępia wrażliwość kubków smakowych na smak słodki – wynika z badania, które publikuje pismo „Journal of Food Science”.

  • Fot. Fotolia

    Zestaw genów wpływa na pociąg do słodyczy

    Zestaw genów, który wpływa na wrażliwość ludzi na smak słodki - niezależnie czy jest to smak naturalnego cukru, czy syntetycznych słodzików - udało się zidentyfikować w badaniach na bliźniętach - informuje pismo “Twin Research and Human Genetics”.

Najpopularniejsze

  • Fot. materiały prasowe

    Niezwykły błąd natury - polscy naukowcy odkryli robaki z dwiema głowami

  • Polscy archeolodzy rozpoczynają kolejny etap badań grobowca faraona Szepseskafa w Egipcie

  • Pierwszy zbiór danych o mikrobiomie Polaków trafił do komercjalizacji

  • Ekspert: o grzybicach mało się mówi, a choruje na nie ponad 100 tysięcy Polaków rocznie

  • Wiceminister Gzik: mamy dodatkowe 60 mln zł na aparaturę naukowo-badawczą

  • Fot. Adobe Stock

    Weganie emitują prawie o połowę mniej CO2

  • Rosja/ Po pełnowymiarowej agresji na Ukrainę rosyjscy naukowcy cytują w pracach Putina

  • Załamanie Antarktydy może być już nieodwracalne - ostrzegają naukowcy

  • Wielu Norwegów boi się pracy

  • Zmienione komórki żołądka produkują insulinę

Fot. materiały prasowe

W środę rozpoczyna się I Narodowy Kongres Nauka dla Biznesu

Ponad 2 tys. osób - naukowców, przedsiębiorców, liderów administracji i polityki - spotka się na I Narodowym Kongresie Nauka dla Biznesu. Trzydniowe wydarzenie rozpocznie się w środę w Warszawie. Gościem specjalnym będzie astronauta dr Sławosz Uznański-Wiśniewski.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera