Fot. Adobe Stock

Polscy naukowcy mają sposób na walkę z groźnym gronkowcem złocistym

Dzięki zastosowaniu wirusów atakujących bakterie oraz małych białek o nazwie bakteriocyny można poradzić sobie z groźnymi szczepami gronkowca złocistego opornymi na antybiotyki - wskazują badania prowadzone przez naukowców z Instytutu Biochemii i Biofizyki PAN.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Ekspertka: nadużywanie antybiotyków powoduje coraz powszechniejszą lekooporność bakterii

    Nadużywane w leczeniu ludzi oraz w rolnictwie i hodowli zwierząt antybiotyki powodują coraz bardziej powszechną lekooporność bakterii. Dr Agnieszka Zabłotni z Uniwersytetu Łódzkiego podkreśla, że musimy chronić antybiotyki, by nadal pomagały nam w zwalczaniu infekcji bakteryjnych.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Lublin/ Naukowcy z KUL badają, jakie bakterie występują na lubelskich placach zabaw

    Naukowcy z KUL badają, jakie bakterie występują na lubelskich placach zabaw. Porównają, czy więcej patogenów niewrażliwych na antybiotyki jest w pobliżu zieleni, czy na placach miejskich. Wyniki zostaną opublikowane w internecie w formie interaktywnej mapy.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Świąteczne porządki/ Mikrobiolog: sterylna czystość nie służy zdrowiu

    Bezwzględna walka z bakteriami jest nie tylko bezzasadna, ale po prostu szkodliwa - szkodzi odporności - tłumaczy mikrobiolożka prof. Beata Sobieszczańska z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. I radzi, by zachować umiar w stosowaniu detergentów, nie tylko przy okazji świątecznych porządków.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Ocieplenie klimatu i inne zmiany środowiska promują antybiotykooporność

    Zmiany klimatu, zanieczyszczenie i degradacja środowiska sprzyjają szerzeniu się oporności na antybiotyki – informują na łamach "Environmental Pollution" badacze z Polski.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Raport: ograniczenie stosowania antybiotyków przynosi wymierne korzyści

    W krajach, które zmniejszyły stosowanie antybiotyków, zarówno u ludzi, jak i w hodowli zwierząt, zaobserwowano zmniejszenie liczby bakterii opornych na antybiotyki - wynika ze wspólnego raportu europejskich agencji ds. leków, zapobiegania i kontroli chorób oraz bezpieczeństwa żywności.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    NCN ogłasza konkurs na projekty badawcze z zakresu oporności na antybiotyki

    Polscy naukowcy mogą ubiegać się o środki w wysokości 500 tys. euro w konkursie dotyczącym problemu oporności na antybiotyki, ogłoszonym przez Narodowe Centrum Nauki (NCN). Termin nadsyłania wniosków upływa 14 marca.

  • Rosiczka. Fot. dr Christian Schulze. Źródło: ZUT
    Życie

    Rosiczka rozbroi bakterie oporne na antybiotyki

    Owadożerna rosiczka pomaga naukowcom niszczyć "zbroję", jaką bakterie odgradzają się od antybiotyków. Nawet najbardziej zjadliwe bakterie na cewnikach czy materiałach opatrunkowych mają znacznie mniejszą szansę rozwoju i tracą swoją antybiotykooporną otoczkę, gdy są zestawione z ekstraktem z wybranych roślin.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Prof. Hryniewicz: proces uodparniania się drobnoustrojów na antybiotyki przyspiesza

    Zdaniem prof. Walerii Hryniewicz, zdolność drobnoustrojów do nabierania odporności na antybiotyki dynamicznie rośnie. "Jeżeli nic się nie zmieni, to już w 2050 roku z powodu antybiotykooporności mikroorganizmów rocznie będzie umierać 10 mln ludzi" - ostrzega specjalistka.

  • Adobe Stock
    Świat

    Nowe spojrzenie na walkę z opornością na antybiotyki

    Dokładne gotowanie żywności i unikanie niektórych warzyw podczas antybiotykoterapii może potencjalnie zmniejszać oporność na antybiotyki, zapobiegając przedostawaniu się bakterii przenoszących geny oporności do jelit - informuje „PLOS ONE”.

Najpopularniejsze

  • Adobe Stock

    Nie lekceważmy popularyzacji

  • Polski astronauta zabierze na ISS flagę i pierogi

  • Naukowiec: bez mokradeł nie ma przyszłości dla naszego gatunku; Polska przoduje w ich niszczeniu

  • Wojskowa Akademia Techniczna przygotowała systemy optoelektroniczne dla komputera kwantowego

  • Jak bulgocze gwiezdna zupa neutronowa

  • Adobe Stock

    Indie w ciągu dekady podwoiły populację tygrysów

  • Ustny mikrobiom ma wpływ na demencję

  • Eurostat: przeciętny Cypryjczyk zostawił największy ślad węglowy w UE w 2022 r.

  • WHO chce zmniejszyć budżet o 400 mln dolarów

  • Wcześniaki potrzebują skuteczniejszego leczenia bólu

24.08.2018. Rzeka Biebrza. PAP/Michał Zieliński

Naukowiec: bez mokradeł nie ma przyszłości dla naszego gatunku; Polska przoduje w ich niszczeniu

Mokradła i torfowiska są dla przyrody tym, czym nerki i wątroba dla naszego organizmu; bez nich nie ma przyszłości, również dla naszego gatunku – powiedział PAP prof. Wiktor Kotowski. Tymczasem Polska przoduje w degradowaniu tych ekosystemów, ważnych m.in. dla naszego bezpieczeństwa żywnościowego.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera