Źródło: Fotolia

Naukowiec: ekstremalnie wysokie temperatury na Syberii zaburzają ekosystem torfowisk

Bardzo wysokie temperatury, które odnotowano tego lata na Syberii, mogą na wiele lat zaburzyć ekosystem tamtejszych torfowisk. Wskutek tego do atmosfery zaczynają uwalniać się duże ilości dwutlenku węgla, akumulowanego dotąd w torfie - alarmuje prof. Bogdan Chojnicki.

  • Świat

    Na Marsie było za mało dwutlenku węgla

    Naukowcy badający Marsa mają problem. Najnowsze wyniki badań przeprowadzonych przez łazik Curiosity wskazują, iż 3,5 miliarda lat temu na planecie było zbyt mało dwutlenku węgla, aby wywołać odpowiednio duży efekt cieplarniany pozwalający na tyle ocieplić planetę, aby woda była w stanie ciekłym – informuje NASA.

Najpopularniejsze

  • Biolożka ewolucyjna Ella Al-Shamahi, obok - replika kości H. florensis, jaskinia Liong Bua, Flores, Indonezja; fot. materiały prasowe BBC

    Ekspertka: ewolucja człowieka się zatrzymała

  • Znamy finalistów Popularyzatora Nauki

  • Mazowsze/ Celtyckie narzędzie do trepanacji czaszki odkryte na Łysej Górze

  • Psycholog: tłumiona złość to prosta droga do symptomów depresji

  • Śmierć komórki, czyli jak nasze ciało uczy się umierać i odnawiać

  • Fot. Adobe Stock

    Mgła mózgowa w czasie menopauzy może być skutkiem zmian w strukturze mózgu

  • Dieta ketogeniczna może mieć w dłuższej perspektywie szkodliwy wpływ na metabolizm

  • Bieganie częściowo naprawia to, co psują fast foody

  • Przeciwrakowe działanie szczepionki mRNA przeciwko COVID-19

  • Ograniczanie cukru w diecie małych dzieci ma sens – mają zdrowsze serca w wieku dorosłym

Biolożka ewolucyjna Ella Al-Shamahi, obok - replika kości H. florensis, jaskinia Liong Bua, Flores, Indonezja; fot. materiały prasowe BBC

Ekspertka: ewolucja człowieka się zatrzymała

Ewolucja człowieka jakiś czas temu praktycznie się zatrzymała. Z powodu nowoczesnej medycyny czynniki selekcji naturalnej nie działają tak jak kiedyś – powiedziała PAP brytyjska biolożka ewolucyjna Ella Al-Shamahi.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera