Młodzi naukowcy z SGGW wyprodukowali cydr, którego kolor mocno odbiega od typowej barwy tego typu trunków. Badacze mają nadzieję, że napój zyska popularność wśród konsumentów i będzie produktem promującym uczelnię.
Opakowania do żywności nie muszą być wykonane z zanieczyszczających planetę tworzyw sztucznych. Mogą być biodegradowalne, kompostowalne i... jadalne. Nad ich wytwarzaniem pracują naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Najstarsza uczelnia przyrodnicza w kraju Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego organizuje w sobotę dzień otwarty dla wszystkich, którzy jeszcze nie wybrali kierunku studiów lub wciąż się wahają. Będzie to okazja do spotkania i rozmów ze studentami i wykładowcami – podała SGGW.
W związku z zagrożeniem wirusem SARS-CoV-2 polscy studenci i goście akademików Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie muszą je „niezwłocznie” opuścić – zdecydował rektor uczelni prof. Wiesław Bielawski w obowiązującym od czwartku zarządzeniu.
Prawie 6,5 mln zł ze środków UE otrzymają - na rozwój usług elektronicznych - trzy uczelnie wyższe: Uniwersytet Warszawski, Politechnika Warszawska i Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego.