Fot. Adobe Stock

Ryzykowny smak słodkich przekąsek

Substancje, dzięki którym czekolada jest smaczna, w zbyt dużej ilości mogą być szkodliwe - informuje „Journal of Agricultural and Food Chemistry".

  • Warszawa, 16.01.2020. Słodycze - batoniki, wafelki, czekolada z orzechami. PAP/Andrzej Lange , (al/awol)
    Świat

    Słodycze zmieniają nasze mózgi

    Spożywanie pokarmów o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu zmienia nasz mózg, a konkretnie układ nagrody, w sposób, który powoduje, że w przyszłości mamy jeszcze większą skłonność do sięgania po tego typu pokarmy.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Wiadomo, dlaczego niektórym trudniej się oprzeć na widok smakołyków

    Istnieje związek między działaniem układu opioidowego w naszym mózgu a uczuciem głodu wyzwalanego przez bodźce zewnętrzne - dowiedli naukowcy z Turku PET Centre w Finlandii. To dlatego niektórzy z nas są bardziej podatki na widok apetycznego jedzenia, a w efekcie - na rozwój otyłości.

  • adobeStock
    Świat

    Nadmiar cukru i tłuszczu w diecie może powodować ból mięśni

    Spożywanie wysoko przetworzonej żywności o dużej zawartości cukru i tłuszczu przyczynia się do bólów mięśni – wykazały badania opublikowane w piśmie „Nutrients”.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Dieta wpływa na odczuwanie słodyczy

    Dieta bogata w cukier zmniejsza odczuwanie smaku słodkiego – wynika z przeprowadzonych na muszkach owocowych badań o których informuje pismo “Cell Reports”.

  • Świat

    Za słabość do słodyczy odpowiada wątroba

    Osoby posiadające określony wariant genu sterującego wydzielaniem hormonu FGF21 w wątrobie mają większą skłonność do sięgania po słodkie przekąski – czytamy na łamach „Cell Metabolism”.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Współautorka benchmarku OneRuler: nie pokazaliśmy wcale, że język polski jest najlepszy do promptowania

  • Naukowcy z Politechniki Śląskiej badają wysiłek koni z Morskiego Oka

  • Prof. Łukasik: Polska musi zawalczyć o lepsze wyniki w kolejnym programie Horyzont Europa

  • Niezwykły błąd natury - polscy naukowcy odkryli robaki z dwiema głowami

  • Etyk: nikt nie ma moralnego prawa zmuszać ludzi do zabijania

  • Fot. Adobe Stock

    Długotrwałe stosowanie melatoniny może zwiększać ryzyko niewydolności serca

  • Badania: często stosowany opioid mało skuteczny w leczeniu bólu przewlekłego

  • Siarkowodór może leczyć paznokcie

  • Badanie: elektryczne samochody - lepsze dla środowiska od spalinowych

  • Sztuczna inteligencja staje się bardziej egoistyczna

Warszawa, 13.11.2025. Wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego prof. Marek Gzik przed siedzibą Polskiej Agencji Prasowej w Warszawie, 13 bm. Marek Gzik był gościem Studia PAP. PAP/Leszek Szymański

Wiceminister Gzik: mamy dodatkowe 60 mln zł na aparaturę naukowo-badawczą

Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego wygospodarowało dodatkowe 60 mln zł na specjalną aparaturę naukowo-badawczą; wkrótce ma być decyzja, ile kolejnych projektów z listy otrzyma finansowanie – powiedział w czwartek w Studiu PAP wiceminister nauki prof. Marek Gzik.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera