Warszawa 1985. Bal Natura '85 (bal naturystów) w restauracji Trójka, mieszczącej się na II piętrze Pałacu Kultury i Nauki. mo PAP/Afa Pixx/Zenon Żyburtowicz

Historyczka UW: w PRL ludzie chętnie eksperymentowali z seksualnością

Nie jest prawdą, że rewolucja seksualna nie dotarła do Polski w okresie PRL. Wychowanie seksualne było tematem chętnie dyskutowanym na łamach prasy o szerokim zasięgu – wynika z badań przeprowadzonych przez historyczkę z UW Annę Dobrowolską.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Początki masturbacji u naczelnych sięgają 40 milionów lat wstecz

    Masturbacja pojawiła się już u prehistorycznych naczelnych, co oznacza, że jest starsza od pierwszych ludzi o dziesiątki milionów lat. Naczelne masturbowały się, aby zabezpieczyć się przed chorobami przenoszonymi drogą płciową oraz zwiększyć swoje szanse na zapłodnienie.

  • Źródło: Fotolia
    Świat

    Rak częściej diagnozowany u osób prowadzących bujne życie seksualne

    Duża liczba partnerów seksualnych wiąże się z wysokim prawdopodobieństwem zachorowania na raka, a u kobiet koreluje też z występowaniem innych przewlekłych problemów zdrowotnych – czytamy na łamach „BMJ Sexual & Reproductive Health”.

  • Źródło: Fotolia
    Człowiek

    Kompulsywne zachowania seksualne w klasyfikacji WHO dzięki m.in. polskim badaniom

    Kompulsywne zachowania seksualne w czerwcu br. po raz pierwszy pojawiły się w klasyfikacji chorób Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Trafiły tam m.in. dzięki naszym badaniom nad podstawami tego zaburzenia - mówi PAP psycholog dr hab. Mateusz Gola.

  • Fot. Fotolia

    Badanie UMCS: nie taka pornografia straszna, jak ją malują?

    Około 80 proc. populacji Polaków regularnie lub sporadycznie oglądania pornografię. Osoby te nie są jednak bardziej rozwiązłe czy bardziej nierozważne w podejmowaniu ryzykownych zachowań seksualnych niż te, które nie szukają pornografii w sieci – wynika z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej.

Najpopularniejsze

  • Fot. materiały prasowe

    Warszawa/ Palma z ronda de Gaulle’a ma nowe liście - powstawały kilka tygodni

  • Dziennikarka PAP Joanna Morga nagrodzona w konkursie Dziennikarz Medyczny 2024

  • Skąd się wzięła miłość? Psycholodzy: ona wspomaga zaangażowanie, jak umowa najmu

  • Sejm/ Marek Sowa (KO) przewodniczącym komisji nadzwyczajnej do rozpatrzenia projektów ustaw dot. cudzoziemców

  • Prof. Jemielniak nt. nagannych praktyk publikacyjnych: to patologia w nauce

  • Fot. Adobe Stock

    Otłuszczone mięśnie zwiększają ryzyko chorób serca

  • Starship uziemiony po czwartkowej eksplozji podczas lotu testowego

  • Szwecja/ Nowe dowody na skuteczność szczepionki przeciwko HPV

  • Australia/ Rośnie liczba „rozwodów” wśród pingwinów

  • Naukowcy: czerwone mięso jest składnikiem zbilansowanej diety

Fot. Adobe Stock

Ekspert o spożyciu cukru: potrzebna jest polityka, która wpływa na konsumentów i przemysł spożywczy

Upodobanie do słodkości to prosta droga do otyłości, która zwiększa ryzyko ponad 200 chorób i zaburzeń. Dlatego ważna jest polityka państwa, która kształtuje zachowania konsumenckie, a przez to - działania przemysłu spożywczego - powiedział PAP prof. Paweł Bogdański.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera