Warszawa, 29.12.2015. Pasażerowie w pociągu PesaDART na stacji Warszawa Centralna, 29 bm. (mr) PAP/Paweł Supernak

Naukowcy zbadali ryzyko zakażenia się COVID-19 w pociągach

Podczas podróży pociągiem ryzyko transmisji COVID-19 od zakażonego pasażera wiąże się nie tylko z odległością od niego, ale także z czasem spędzonym w jego obecności – wynika z analiz danych z szybkich kolei w Chinach.

  • źródło: https://www.facebook.com/SuwalszczyznaiPodlasieDzikieSpotkania/
    Życie

    Naukowcy zbadali ryzyko kolizji pociągów z dużymi zwierzętami

    Na ryzyko kolizji pociągów z łosiami, dzikami, sarnami i jeleniami wpływa m.in. zagęszczenie zwierząt, prędkość pociągów i natężenie ruchu - ustalili naukowcy po analizach ponad 3,5 tys. przypadków kolizji w Polsce. Ryzyko to można zmniejszyć – twierdzą autorzy badania.

  • Fot. Fotolia
    Życie

    Sarna na torach? Wypadków może być mniej

    Sarny, jelenie, dziki i łosie giną w Polsce nie tylko pod kołami aut, ale też na torach. Najwięcej wypadków na kolei zdarza się jesienią, a jeśli chodzi o porę dnia - to rano i wieczorem - ustalili naukowcy. Wyniki ich analiz mogą pomóc poprawić bezpieczeństwo.

Najpopularniejsze

  • Przewyższające rodzimą roślinność łodygi miskanta olbrzymiego w strefie brzegowej potoku Magierka. Fot. A. Bylak

    Obce gatunki w środowisku: pirania w Sanie i “biegnący” bambus nad Lubatówką

  • Ekspert: pływaki badawcze Argo można pomylić z torpedami

  • Urząd Morski w Gdyni: kapitan statku "Oceania" nie posiada wystarczających kwalifikacji

  • Start misji Ax-4 z polskim astronautą - 29 maja

  • Prof. Strzelecki: coraz lepiej widać skalę problemu z wykorzystaniem AI w pisaniu publikacji

  • Źródło: ESA & NASA/Solar Orbiter/EUI Team, E. Kraaikamp (ROB)

    Solar Orbiter przesłał wyjątkowe zdjęcie Słońca

  • Antybiotyki przed drugim rokiem życia mają związek z otyłością

  • Tlen pod wysokim ciśnieniem pomaga po radioterapii

  • Palenie wyłącznie e-papierosów zwiększa ryzyko POChP i nadciśnienia

  • WHO: szczepienia zapobiegły 154 mln przedwczesnych zgonów w ostatnich 50 latach

Fot. Adobe Stock

Badanie: wilki wolą dzikie kopytne od bydła i koni

Wilki, pomimo obecności kilku tysięcy wolno wypasanych krów i kilkuset koni w rejonie Ujścia Warty, odżywiają się tam przede wszystkim dzikimi gatunkami ssaków - wykazali naukowcy z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego. Według badaczy wpływ na to ma sposób wypasu inwentarza oraz niepozbawianie krów rogów.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera