Podczas pożaru niebezpieczny dla zdrowia i życia człowieka jest nie tylko ogień, ale także dym i zawarte w nim toksyczne produkty rozkładu materiałów – przypomniał Centralny Instytut Ochrony Pracy – Państwowy Instytut Badawczy (CIOP-PIB) w czwartkowym komunikacie.
20-letnie obserwacje zanieczyszczenia powietrza dymem z pożarów naturalnych środowisk pokazały, że ponad 2 mld ludzi, przynajmniej przez jeden dzień każdego roku, było narażonych na działanie potencjalnie toksycznego dymu. W ciągu ostatniej dekady czas ten wzrósł o prawie 7 proc.
Dym z papierosów sprawia, że gronkowiec złocisty staje się jeszcze bardziej oporny na działanie antybiotyków, a jego szczepy bardziej zjadliwe. Teraz naukowcy chcą sprawdzić, jak na bakterie działają różne zanieczyszczenia powietrza.
Myszy narażone na kontakt ze składnikami dymu tytoniowego pozostałymi na dywanach, ubraniach czy meblach, są bardziej narażone na uszkodzenie wątroby i cukrzycę - informuje pismo „Clinical Science”.