Fot. Adobe Stock

Badacze: używanie ołowiu w Cesarstwie Rzymskim obniżyło IQ Europejczyków na 180 lat

Powszechne stosowanie ołowiu w Cesarstwie Rzymskim obniżyło poziom IQ w całej Europie o 2–3 punkty w ciągu ok. 200 lat dominacji Imperium - podał dziennik "The Guardian", powołując się na opublikowane niedawno badania naukowców z Desert Research Institute w USA.

  • Foto: Fotolia

    Zdrowa dieta malucha może zaowocować wyższym IQ w przyszłości

    Dzieci, które w pierwszych latach życia spożywają zdrowe, domowe posiłki mogą mieć nieco wyższy iloraz inteligencji niż te, które karmione są produktami przetworzonymi - wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z australijskiego University of Adelaide.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Prof. Nawrocki: mamy pierwszy lek na glejaka istotnie poprawiający rokowania chorych

  • Prorektor UW: wzmocnienie nadzoru państwa nad uczelniami jest zasadne

  • Poważne grzybice w Polsce – nowe dane pokazują skalę porównywalną z chorobami cywilizacyjnymi

  • Jak zabić zmarłego? Sądy na Śląsku do XVIII wieku karały za magię pośmiertną

  • Ekspertka: wieś staje się przestrzenią transformacji

  • Fot. Adobe Stock

    Nadwrażliwość na gluten w rzeczywistości nie wynika z glutenu

  • Sztuczna inteligencja dostarcza płytszej wiedzy niż samodzielne wyszukiwanie w internecie

  • Egipt/ Otwarcie Wielkiego Muzeum Egipskiego: skarby Tutanchamona jako impuls dla turystyki

  • Naukowcy: dłuższy spacer lepszy niż kilka krótkich

  • Kakao może chronić przed skutkami długiego siedzenia

3.07.2025. Euro - banknoty  - zdjęcie ilustracyjne. PAP/Szymon Pulcyn

Raport: z jednego euro wpłaconego do Horyzontu Europa do Polski wracają 63 eurocenty

Z jednego euro wpłaconego przez Polskę do budżetu programu Horyzont Europa do kraju wracają tylko 63 eurocenty – napisano w raporcie Centrum Łukasiewicz. Zdaniem autorów, żeby wykorzystać środki z kolejnego programu ramowego na odpowiednim poziomie, konieczna jest m.in. reforma systemu nauki.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera