Fot. Adobe Stock

Wino nie chroni przed rakiem

Naukowcy porównali działanie czerwonego i białego wina w zakresie ryzyka zachorowania na raka. Żadne z win okazało się nie chronić, a białe wręcz może podwyższać zagrożenie.

  • Adobe Stock
    Świat

    Produkty bogate we flawonoidy zmniejszają ryzyko demencji

    Produkty bogate we flawonoidy – szczególnie owoce jagodowe, herbata i czerwone wino - zmniejszają zagrożenie demencją, potwierdzili naukowcy.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Hiszpania/ Najstarsze na świecie wino w postaci płynnej odnaleziono w rzymskim grobowcu

    W rzymskim grobowcu sprzed 2000 lat, znajdującym się w Carmonie na południu Hiszpanii, odnaleziono naczynie zawierające najstarsze wino w postaci płynnej – poinformowali naukowcy z Uniwersytetu w Kordobie. Z analizy chemicznej wynika, że jest to wino białe.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Sztuczna inteligencja rozpoznaje rodowód wina

    Sztuczna inteligencja potrafi ze 100-proc. dokładnością stwierdzić, z którego chateau pochodzą wina Bordeaux – informuje pismo „Communications Chemistry”.

  • Wino w starożytnym Sudanie, mat. prasowe

    „Wino w starożytnym Sudanie” – archeologiczna wystawa w Gdańsku

    Historia uprawy winnej latorośli i wytwarzania wina w Sudanie (starożytnej Nubii) sięga II wieku p.n.e. Tematowi temu poświęcono wystawę czasową, zorganizowaną w gdańskim Spichlerzu „Błękitny Baranek”. Do 12 czerwca miłośnicy historii starożynej oraz wina mogą tam poznać m.in. konstrukcję nubijskich tłoczni wina, sposób produkowania amfor i zasięg handlu winem od II wieku p.n.e. - do średniowiecza.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Włochy/ Rozpoczęło się winobranie w rejonie wykopalisk w Pompejach

    Na terenie parku archeologicznego w Pompejach na południu Włoch po raz dwudziesty rozpoczęło się winobranie. Produkcja tamtejszego wina to efekt skrupulatnych badań naukowych nad roślinami oraz starożytnymi pompejańskimi metodami uprawy winorośli.

  • Fot. Fotolia
    Człowiek

    Wino Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie docenione znakiem jakości

    W winnicy Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie studenci uczą się zasad uprawy winorośli i produkcji wina - białego oraz czerwonego. Prowadzone tu badania naukowe dotyczą m.in. uprawy winogron bez stosowania herbicydów. Winnica ta otrzymała znak jakości Spichlerza Koronnego.

  • Warszawa, 02.08.2017. Wino czerwone w kieliszku.  (jt/am) PAP/Jacek Turczyk
    Świat

    Składnik czerwonego wina pomaga się odstresować

    Resweratrol – substancja występująca w winogronach i czerwonym winie – blokuje ekspresję enzymu powiązanego z kontrolowaniem stresu w mózgu – wynika z badania opublikowanego na łamach „Neuropharmacology”.

  • Fot. Fotolia

    Ekonomista: klimat sprzyja produkcji polskich win

    Wina produkowano w Polsce już tysiąc lat temu. Klimat sprzyja winiarstwu także teraz, dlatego polscy naukowcy poświęcają liczne badania uprawom winorośli tak, aby były one ekologiczne i opłacalne - mówi dr hab. Mariusz Maciejczak z SGGW w Warszawie.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Wiadomo, dlaczego niektóre wina są cierpkie

    Koneserzy win potrafią z łatwością odróżnić czerwone wytrawne wino cabernet sauvignon od bardziej owocowego pinot noir. Cierpkość wina łączono od dawna z taninami, ale jak działają w ustach te cząsteczki – do tej pory nie wiedziano. Okazuje się, że chodzi o ich strukturę, koncentrację i oddziaływanie m.in. ze śliną.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Naukowcy: kobiety odgrywały dominującą rolę w społeczności zamieszkującej neolityczną osadę Catalhoyuk

  • Szef Creotechu o ustawie dot. działalności kosmicznej: sektor bardzo dobrze rozwija się bez niej

  • Naukowcy uważają, że olej z owadów może być alternatywą dla olejów tradycyjnych

  • Misja IGNIS/ Polski astronauta przeprowadzi na ISS 13 eksperymetów

  • Szefowa KRASP: o planie reformy nauki przeczytałam w gazecie

  • Fot. Adobe Stock

    Dobre samopoczucie może chronić przed utratą pamięci

  • Ogień zniszczył w 2024 roku dwa razy więcej lasów tropikalnych Amazonii niż w ciągu 40 lat

  • Sztuczna inteligencja może obniżać własną

  • Noworodki mają podwyższone poziomy biomarkera choroby Alzheimera

  • Naukowcy zidentyfikowali białko, które postarza

25.06.2025. Na zdjęciu z 24 bm. Sławosz Uznański-Wiśniewski. PAP/Leszek Szymański

POLSA: polski astronauta cztery razy połączy się na żywo z uczestnikami spotkań w czterech miastach

Polska Agencja Kosmiczna poinformowała w poniedziałek, że w trakcie swojego pobytu na orbicie polski astronauta Sławosz Uznański-Wiśniewski czterokrotnie połączy się na żywo z polskimi dziećmi i młodzieżą. Będą to punkty kulminacyjne wydarzeń w czterech miastach: Łodzi, Wrocławiu, Rzeszowie i Warszawie.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera