Fot. Adobe Stock

Spryskiwanie wodą może chronić pomidory

Wielkość kropli stosowanych przy spryskiwaniu wodą wpływa na wzrost roślin oraz ich odporność na szkodniki i patogeny - informuje „Journal of Agricultural and Food Chemistry”.

  • Fot. Adobestock
    Świat

    Pomidory pełne witaminy D

    Dzięki modyfikacji metodą CRISPR udało się znacznie podwyższyć poziom witaminy D w pomidorach – informuje pismo „Nature Plants”.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    "Układ nerwowy" pomidorów

    Zjadane przez owady pomidory wykorzystują sygnały elektryczne, aby wysłać ostrzeżenie do reszty rośliny, podobnie jak reagujący na uraz ludzki układ nerwowy – informuje pismo “Frontiers in Sustainable Food Systems”.

  • Źródło: Fotolia
    Świat

    Genetycznie zmieniony pomidor do szybkiej hodowli w mieście

    Zmiana trzech genów sprawiła, że na miniaturowym krzewie pomidora rosną setki owoców, które bardzo szybko dojrzewają. Dzięki temu - mówia naukowcy - nową odmianę można będzie uprawiać bez stosowania nawozów, na niewielkiej powierzchni np. na dachu wieżowca.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Opracowano koszulkę z pomidorów, która wytwarza energię

    Zespół hiszpańskich naukowców opracował technologię wytwarzania energii elektrycznej z koszulki, wyprodukowanej na bazie naturalnych komponentów. Wśród nich podstawowe są... pomidory.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Pomidory spowalniają rozwój raka skóry

    Codzienne spożywanie pomidorów spowalnia rozwój raka skóry o połowę - informują naukowcy z Ohio State University na łamach pisma "Scientific Reports".

  • Świat

    Lodówka genetycznie odbiera smak pomidorom

    W niskich temperaturach – na przykład po umieszczeniu w lodówce – wyłączane są geny odpowiedzialne za powstawanie lotnych substancji nadających pomidorom smak - informuje pismo „PNAS”.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Geny dzikich odmian pomidorów mogą pomóc zwalczać szkodniki

    Dzikie pomidory lepiej bronią się przed niektórymi szkodnikami, niż współczesne odmiany przemysłowe - sugerują naukowcy. Według nich, zamiast wyważać otwarte drzwi i szukać nowych środków ochrony roślin, lepiej sięgać po sprawdzone metody ewolucji.

  • Pomidory ekologiczne mają więcej witamin niż te z upraw tradycyjnych

    Pomidory z upraw ekologicznych zawierają więcej witaminy C, cukrów i innych związków niż pomidory z upraw tradycyjnych - czytamy na stronach "Public Library of Science ONE".

  • Fot. Fotolia

    Pomidory obniżają ryzyko udaru

    Jedzenie pomidorów i ich przetworów zmniejsza ryzyko udaru mózgu, wynika z badań opisanych w październikowym numerze pisma "Neurology". A wszystko to za sprawą dużej zawartości likopenu - cudownego przeciwutleniacza.

Najpopularniejsze

  • Źródło: Loreal-Unesco/ Fot. Marcin Oliva Soto

    Sześć wybitnych polskich badaczek z nagrodą L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki

  • Archeowieści – kompleksowo o ludzkich dziejach

  • A. Szeptycki: Międzynarodowy Dzień Studenta symbolizuje solidarność akademicką

  • Polscy naukowcy mają sposób na walkę z groźnym gronkowcem złocistym

  • Ekspert: codzienne zanieczyszczenia powietrza silniej wpływają na zdrowie niż krótkotrwały smog

  • Praga, Czechy, 16.11.99. Czescy i słowaccy studenci palą świece przed kordonem milicji 17 listopada 1989 r. PAP/CTK

    Milicja pobiła studentów, ale demonstrantów z każdym dniem było więcej. 35 lat od Aksamitnej rewolucji

  • USA/ Test Starship: moduł nośny rakiety wbrew planom wylądował w Zatoce Meksykańskiej

  • Szósty lot testowy największej na świecie rakiety Starship - we wtorek wieczorem

  • Konopie mogą uszkadzać chromosomy, sprzyjając nowotworom i wpływając na kolejne pokolenia

  • Chiny/ Przeprowadzono zdalną operację histerektomii

 Kraków, 21.06.2024. Prezes Stowarzyszenia Społeczeństwo i Nauka SPiN Alicja Harackiewicz podczas gali otwarcia Małopolskiego Centrum Nauki Cogiteon w Krakowie. PAP/Art Service

Prezeska SPIN: centra nauki to żaden naukowy plac zabaw

Centra nauki to coś o wiele więcej niż interaktywne wystawy – one są tylko punktem wyjścia do wszelkich innych działań na rzecz edukacji, aktywizacji społeczeństwa i budowania zaufania do nauki – wskazuje Alicja Harackiewicz, dyrektorka Centrum Nauki Experyment w Gdyni.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera