Fot. Fotolia

Kraków/ 10 lat enologii na Uniwersytecie Jagiellońskim

10 lat temu Uniwersytet Jagielloński w Krakowie uruchomił studia enologiczne, czyli z zakresu szeroko pojętej nauki o winie. Z danych uczelni wynika, że kierunek ten nieustannie cieszy się dużym zainteresowaniem.

  • Fot. Fotolia
    Człowiek

    Enologia coraz lepiej znana Polakom, ale musimy mieć własną tradycję

    Enologia, czyli szeroko pojęta nauka o winie, jest coraz lepiej znana Polakom – mówi PAP enolog z Uniwersytetu Jagiellońskiego Adam Kiszka. Dodaje też, że musimy stworzyć własną tradycję winiarską, jeśli chcemy, by polskie wina stały się popularniejsze w świecie.

Najpopularniejsze

  • Warszawa, 02.12.2024. Logo projektu autorstwa grafika Andrzeja Pągowskiego. Fot. PAP/Albert Zawada

    Kołyska Newtona i fontanna łańcuchowa wśród 30 pokazów misji IGNIS

  • Na recyklingu tekstyliów da się zrobić biznes, ale potrzeba badań

  • Naukowcy opracowali metodę, która ma przyspieszyć planowanie radioterapii

  • MKiŚ: punkty zbierania odpadów nie prowadzą przetwarzania odpadów tekstylnych

  • Załoga misji Ax-4: jesteśmy przygotowani i gotowi do startu

  • Fot. Adobe Stock

    Ustalono, dlaczego miejskie dzieci są bardziej podatne na alergie

  • Brytyjska agencja ds. leków: „cudowne” leki odchudzające mogą zakłócać antykoncepcję

  • Copernicus: dym z kanadyjskich pożarów dodarł do Europy

  • Dieta śródziemnomorska może ułagodzić drażliwe jelito

  • Badania: u kobiet z „gęstymi piersiami” nowe metody obrazowania pozwalają lepiej wykrywać raka

N/z Michelle Stein i opracowany przez jej zespół skafander. Zdjęcie dzięki uprzejmości Axiom Space.

Ekspertka od skafandrów kosmicznych: problem numer jeden to pył księżycowy

Problemem numer jeden na Księżycu jest pył, który rysuje szyby hełmów, uszkadza sprzęt i uszczelki – powiedziała PAP Michelle Stein, która pracuje nad skafandrem kosmicznym nowej generacji. To w takim kombinezonie stanie na Księżycu następny człowiek.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera