Fot. Fotolia

Biolodzy z UŚ opracowali model wspierający trwałe „zazielenienie” hałd

Biolodzy z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach opracowali metodę wspierającą trwałe „zazielenienie” pogórniczych hałd. Do jej wdrażania służy geoinformatyczny model, który na podstawie danych z konkretnego terenu proponuje, jaką roślinność warto tam wprowadzić.

  • Fot. Fotolia
    Technologia

    Eksperci z Polski i Czech monitorują górnicze hałdy po obu stronach granicy

    Na jakość powietrza na śląskim pograniczu Polski i Czech mogą wpływać m.in. zjawiska pożarowe na hałdach powęglowych odpadów po obu stronach granicy - wskazują naukowcy, którzy w ramach międzynarodowego projektu badają termicznie aktywne hałdy i skalę emitowanych przez nie zanieczyszczeń.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Rybiki starsze niż dinozaury; są prymitywne, niezwykłe i fascynujące – ocenia prof. Ignatowicz

  • Prof. Jemielniak: rankingi dużo mówią o tych, których w nich nie ma

  • Prawnik: w walce z fabrykami publikacji naukowych ważne są działania uczelni

  • Badaczka: zamiast tkwić w przeszłości, warto szukać radości "tu i teraz"

  • Psychologowie: szczyt możliwości psychicznych przypada na okres między 55. a 60. r. ż.

  • Fot. Adobe Stock

    ESA użyła swojej sondy marsjańskiej do zbadania komety 3I/ATLAS

  • Eksperci: ultraprzetworzona żywność przyczynia się do otyłości i przedwczesnych zgonów

  • Naukowcy z Uniwersytetu Oxfordzkiego: zwyczaj całowania się pojawił się 21 mln lat temu

  • AI pomogło zrekonstruować babiloński hymn sprzed trzech tys. lat

  • Myszy za stare na raka

Fot. Adobe Stock

Od lewitującej żaby do realnych zastosowań. Debata o tym, dlaczego biznes potrzebuje badań podstawowych

Bez wieloletnich prac teoretycznych nie powstałyby szczepionki przeciw COVID-19, terapie dla osób z ADHD czy demencją, smartfony, AI. Zdaniem panelistów kongresu Nauka dla Biznesu, aby dojść do nowatorskich rozwiązań w gospodarce, trzeba zacząć od początku, czyli od badań fundamentalnych.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera