Fot. Adobe Stock

Diety niskowęglowodanowe bazujące na źródłach roślinnych pozwalają na długo utrzymać prawidłową masę ciała

Diety niskowęglowodanowe, oparte na białkach i tłuszczach pochodzenia roślinnego oraz zdrowych węglowodanach, takich jak produkty pełnoziarniste, wiążą się z wolniejszym przyrostem masy ciała i pozwalają na dłużej utrzymać pożądaną wagę niż diety niskowęglowodanowe składające się głównie z białek i tłuszczów zwierzęcych oraz rafinowanych węglowodanów.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Dieta niskowęglowodanowa może mieć związek z zaburzeniami rytmu serca

    Modne diety niskowęglowodanowe mogą mieć związek z migotaniem przedsionków - ogłoszono podczas 68. dorocznej sesji naukowej American College of Cardiology w Nowym Orleanie.

Najpopularniejsze

  • Myszarka polna. Źródło: Rafał Stryjek

    Myszy na lodzie: Temperatura mysich ogonów może spaść zimą poniżej zera

  • Polska badaczka na nowo interpretuje dwa malowidła z Katedry w Faras

  • Naukowiec: żubr jest gatunkiem „uchodźcą”, który został zepchnięty do lasów

  • Wikingowie z Lutomierska pod Łodzią - odkrycie naukowców Uniwersytetu Łódzkiego

  • Historyk: powstanie wielkopolskie zasługuje na zbadanie nie tylko od strony militarnej i politycznej

  • Fot. Adobe Stock

    Peru/ Pływające myszy i ryby "o dziwacznych głowach" wśród 27 nowych gatunków odkrytych w Amazonii

  • Komórki macierzyste mogą uratować koralowce

  • Chemikalia w tworzywach sztucznych mogą mieć związek z setkami tysięcy zgonów na całym świecie

  • Opracowano środek do opalania, który chroni skórę i ją chłodzi

  • Obecne starsze pokolenie jest znacznie zdrowsze od poprzednich

Fot. Adobe Stock

Prof. Jankowski: nadużywanie alkoholu może prowadzić do zaburzeń pracy serca i zatrzymania krążenia

Jedna lub dwie lampki wina w święta lub w sylwestra nie zaszkodzą, ale nadużywanie alkoholu, szczególnie mocnego, może doprowadzić do groźnych zaburzeń pracy serca, a nawet do nagłego zatrzymania krążenia - ostrzega w rozmowie z PAP kardiolog z Warszawy prof. Piotr Jankowski.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera