Fot. Adobe Stock

Ekspert: prosty przelicznik pozwala obrazowo ocenić energetyczność produktu spożywczego

Dokonując wyborów żywieniowych warto uwzględnić prosty przelicznik pozwalający obrazowo ocenić energetyczność produktu spożywczego - proponuje dr hab. Mariusz Wyleżoł, prezes-elekt Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości. Polega on na przeliczaniu kaloryczności produktów na łyżeczki cukru.

  • Fot. Adobe Stock

    Politechnika Opolska otwiera kierunek dietetyka i jakość żywności

    Politechnika Opolska uruchamia od nowego roku kierunek studiów łączący wiedzę o odżywaniu i o promocji zdrowia z wymogami stawianymi przez technologię żywności – poinformowała rzeczniczka prasowa uczelni Anna Kułynycz.

  • Fot. Fotolia
    Zdrowie

    Dietetyk: tradycyjne potrawy wielkanocne to prawdziwa "bomba białkowa"

    Wiele osób na co dzień spożywa zbyt dużo białka, ale szczególnie w okresie świąt. Tradycyjne potrawy wielkanocne to prawdziwa "bomba białkowa" – ostrzega dietetyk, dr Hanna Stolińska.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Biolożka: odstrzał wilków przynosi więcej negatywów niż pozytywów

  • Archeolodzy o sztylecie znad Bałtyku: pospieszono się z publikacją niepewnych informacji

  • Dr Malinowski: upolitycznienie zabija dyskusje, nawet o popkulturze

  • Na terenie Polski żyje ok. 45 tysięcy par bocianów

  • W Puszczy Białowieskiej przybywa bobrów; dziś jest ich około 40 rodzin

  • Fot. Adobe Stock

    Samce muszek owocówek bardziej atrakcyjne po alkoholu

  • W. Brytania/ Schwytano myszołowca, który atakował głównie wysokich i łysych w okolicach Luton

  • Azja Centralna/ W internecie trwa spór o pochodzenie etniczne średniowiecznych uczonych

  • Politico: Europa chce zyskać na odpływie naukowców z USA

  • ESA: Airbus wykona platformę lądującą dla łazika ExoMars

Fot. Adobe Stock

W Puszczy Białowieskiej przybywa bobrów; dziś jest ich około 40 rodzin

Jeszcze w latach 80. ubiegłego wieku w Puszczy Białowieskiej bobrów praktycznie nie było. Od tamtego czasu populacja zaczęła się rozrastać i dziś tworzy ją około 40 rodzin – powiedział PAP ich badacz, dr Tom Diserens z Instytutu Biologii Ssaków PAN w Białowieży.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera