Łoś. Fot. Patryk Sacharewicz, mat. prasowe

Od badylarza do łopatacza – zbadano zmiany wielkości poroża łosi w okresie bez polowań

Coraz częściej można w Polsce obserwować tzw. łopatacze, czyli samce łosia o porożu w kształcie "łopaty". To efekt braku polowań na te zwierzęta od 2001 r. Stwierdzono to dzięki analizie zdjęć zamieszczanych w mediach społecznościowych.

  • fot. Rafał Kowalczyk
    Życie

    Ile przestrzeni potrzebuje łoś? I jak z niej korzysta?

    Łosie to jedne z największych lądowych ssaków Europy. Dzięki badaniom w rejonie Biebrzy i na Polesiu wiemy więcej o tym, jak dużych obszarów potrzebują one do życia, i co wpływa na wielkość użytkowanych przez nie areałów.

Najpopularniejsze

  • Przewyższające rodzimą roślinność łodygi miskanta olbrzymiego w strefie brzegowej potoku Magierka. Fot. A. Bylak

    Obce gatunki w środowisku: pirania w Sanie i “biegnący” bambus nad Lubatówką

  • Ekspert: pływaki badawcze Argo można pomylić z torpedami

  • Urząd Morski w Gdyni: kapitan statku "Oceania" nie posiada wystarczających kwalifikacji

  • Start misji Ax-4 z polskim astronautą - 29 maja

  • Prof. Strzelecki: coraz lepiej widać skalę problemu z wykorzystaniem AI w pisaniu publikacji

  • Źródło: ESA & NASA/Solar Orbiter/EUI Team, E. Kraaikamp (ROB)

    Solar Orbiter przesłał wyjątkowe zdjęcie Słońca

  • Tlen pod wysokim ciśnieniem pomaga po radioterapii

  • Antybiotyki przed drugim rokiem życia mają związek z otyłością

  • Palenie wyłącznie e-papierosów zwiększa ryzyko POChP i nadciśnienia

  • WHO: szczepienia zapobiegły 154 mln przedwczesnych zgonów w ostatnich 50 latach

Fot. Adobe Stock

Badanie: wilki wolą dzikie kopytne od bydła i koni

Wilki, pomimo obecności kilku tysięcy wolno wypasanych krów i kilkuset koni w rejonie Ujścia Warty, odżywiają się tam przede wszystkim dzikimi gatunkami ssaków - wykazali naukowcy z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego. Według badaczy wpływ na to ma sposób wypasu inwentarza oraz niepozbawianie krów rogów.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera