Fot. Adobe Stock

Na UJ opracowano pierwszą na świecie metodę wykrywania bakterii i grzybów na zdjęciach mikroskopowych

Pierwszą na świecie metodę szybkiego rozpoznawania bakterii oraz grzybów na zdjęciach pochodzących z mikroskopów świetlnych opracowali naukowcy z UJ. Ma ona docelowo wspomagać pracę diagnostów laboratoryjnych i lekarzy. Znajdzie też zastosowanie w przemyśle, monitorowaniu bezpieczeństwa żywności.

  • Formicomyces microglobosus ined. Bar = 50 um 1. Fot.  M.Piątek & I. Siedlecki
    Życie

    Nowy gatunek grzyba opisany dzięki badaniom mrówek

    Naukowcy odkryli nowy gatunek grzyba: Formicomyces microglobosus. Został on wyizolowany z tzw. kieszonki policzkowej mrówki ćmawej (Formica polyctena), żyjącej m.in. w podwarszawskich lasach.

  • Fot. Adobe Stock
    Życie

    Badania biologów UŁ nad grzybami, które mogą uratować lasy

    Septoria krystynae to nowo odkryty gatunek grzyba mikroskopijnego, który może uratować polskie i europejskie lasy przed coraz bardziej rozprzestrzeniającą się jemiołą pospolitą. Badania nad nim prowadzą naukowcy z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego oraz z Instytutu Nauk Leśnych Politechniki Białostockiej.

  • Fot. materiały prasowe
    Życie

    Mieszanka "przyjaznych" grzybów pomoże w ochronie malin przed chorobami

    W glebach, w których rosły dzikie maliny - naturalnie odporne na niektóre choroby - badacze znaleźli szczepy grzybów, które pomagają roślinom uzyskać odporność na groźne patogeny. Teraz opracowali mieszankę składającą się z grzybów i suplementów, która ma pomóc hodowcom w ochronie malin i truskawek.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Mykolożka: grzyby mogą być dla człowieka trudnym przeciwnikiem, ale nie zmienią go w zombie

    Choroby powodowane przez grzyby są trudne do leczenia. Grzyby, komunikując się między sobą, mogą przekazywać m.in. informacje o oporności na leki. Jednak pasożytem człowieka nie stanie się Cordyceps, grzyb tworzący "mrówki zombie” – mówi PAP mykolożka dr hab. Anna Biedunkiewicz.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Nieodkryty potencjał grzybów endofitycznych

    Porastające drzewa w polskich lasach grzyby endofityczne stanowią niewykorzystaną pulę nowych związków bioaktywnych. Naukowcy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu chcą, by powstawały z nich środki przeciwbakteryjne, antyoksydanty i środki przeciwnowotworowe – informuje uczelnia.

  • Prof. Krzysztof. Matkowski. Fot. materiały prasowe
    Kosmos

    Wrocławscy naukowcy wysłali w kosmos grzyby; sprawdzą jak poradzą sobie przy braku grawitacji

    Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wysłali w kosmos powszechnie występujące na Ziemi grzyby gatunku Fusarium culmorum. Chcą sprawdzić, jak zachowają się w warunkach braku grawitacji. Jeśli przetrwają, badacze wyślą w kosmos satelitę z większymi organizmami.

Najpopularniejsze

  • 18.09.2023. Rektor UAM prof. Bogumiła Kaniewska. PAP/Marek Zakrzewski

    Prof. Kaniewska: stan spoczynku dla profesorów umożliwi wymianę pokoleniową na uczelniach

  • Biolog: kret w ogrodzie to dobry znak – więcej z niego korzyści niż strat

  • Minister nauki: po 16 września ostateczny projekt ustawy o PAN

  • Monety, kafel i wesele Kazimierza Wielkiego: trwają badania na Wzgórzu Przemysła

  • Wiceminister nauki o ustawie o szkolnictwie: prace nad nowelizacją bardzo zaawansowane

  • Fot. Adobe Stock

    Ciąża po sterylizacji jest zaskakująco powszechna

  • Szwecja/ Władze zaleciły ograniczenie dzieciom korzystania z urządzeń z ekranami

  • Ból najczęstszym objawem long Covid

  • Unia Europejska podpisała pierwszy na świecie międzynarodowy traktat w sprawie AI

  • W. Brytania/ Tegoroczne lato było najchłodniejsze od 2015 roku

Adobe Stock

Biolog: kret w ogrodzie to dobry znak – więcej z niego korzyści niż strat

Obecność kreta w ogrodzie przynosi więcej pożytku, niż szkód; ten mały ssak m.in. zjada szkodniki, takie jak np. turkuć podjadek, oraz spulchnia ziemię, co sprzyja jej nawodnieniu – tłumaczył PAP prof. Instytutu Biologii Ssaków PAN Karol Zub.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera