Fot. materiały prasowe UPP

Poznańscy naukowcy opracowali recepturę lodów z brzydkich buraków

Procedurę wytwarzania lodów z nienadających się do sprzedaży buraków ćwikłowych opracowali naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu (UPP). Podkreślają, że więdnące i zbyt brzydkie by trafić do sklepu buraki też mogą być źródłem witamin, przeciwutleniaczy i błonnika.

  • Fot. Fotolia
    Zdrowie

    Hematolog: chciałbym, aby terapia lodami pacjentów w trakcie chemioterapii była szeroko wprowadzona

    Lody, stosowane u pacjentów po chemioterapii, mających uszkodzoną śluzówkę, zmniejszają cierpienie chorego i ryzyko powikłań - powiedział PAP doktor Emilian Snarski, hematolog z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Dodał, że chciałby, aby taka terapia była szeroko stosowana.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Epigenetyk: badanie superstulatki pokazuje, że starzenie można spowalniać

  • Wiceminister nauki: rosnące oczekiwania finansowe środowiska naukowego przekraczają nasz budżet

  • Resort nauki ogłosił rok 2026 rokiem popularyzacji nauki

  • Warszawa/ Kryzysowa sytuacja finansowa CAMK PAN; MNiSW: nie mamy podstaw, by udzielić wsparcia

  • Psycholog: urojenia i psychoza w schizofrenii mają związek z błędami poznawczymi

  • Fot. Adobe Stock

    Marsjańskie sondy ESA zarejestrowały kometę 3I/ATLAS

  • Współpracujące modele SI zdały medyczne egzaminy

  • Im dłużej przed ekranem, tym gorzej w szkole

  • Mikroplastik może zmieniać mikrobiom

  • Zarówno napoje słodzone cukrem, jak i sztucznymi słodzikami zwiększają ryzyko chorób wątroby

Toń morska w jurze i w kredzie. Arch. Macieja Pindakiewicza

Ryby zdetronizowały głowonogi i zdominowały oceany na przełomie kredy i jury

Morza w okresie jurajskim nie przypominały tych dzisiejszych, ponieważ wtedy dominowały głowonogi, których najbliżsi dzisiejsi krewniacy to kałamarnice i mątwy. Zmiana nastąpiła na przełomie jury i kredy, kiedy to ryby zaczęły przejmować oceany – wykazały badania paleontologów m.in. z PAN.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera