Fot. Adobe Stock

Zaledwie 12 proc. Amerykanów odpowiada za spożycie połowy całej krajowej wołowiny

Zaledwie 12 proc. Amerykanów jest odpowiedzialnych za spożycie połowy całej krajowej wołowiny - ogłoszono w czasopiśmie „Nutrients”. Wiedza ta może pomóc w opracowaniu skuteczniejszych kampanii edukacyjnych dotyczących negatywnego wpływu częstego spożywania czerwonego mięsa na zdrowie oraz na środowisko.

  • Fot. PAP/EPA/ MATTHIAS SCHRADER 28.11.2000

    Wiedzą, jak usprawnić w Polsce produkcję dobrej wołowiny

    Polska wołowina może być jedną z lepszych w Europie. Metody pozwalające to osiągnąć, krok po kroku, opracowali naukowcy we współpracy z przedstawicielami producentów bydła. Sześcioletni projekt ProOptiBeef podsumowano w środę w Warszawie.

  • Krowy z cielętami - najwięksi producenci metanu

    Etap życia krów, na którym karmią one swoje cielęta, jest jednocześnie okresem najbardziej intensywnej emisji metanu z ich przewodów pokarmowych - ustalił naukowiec z USA, o czym informuje na stronie American Society of Animal Science.

Najpopularniejsze

  • 16.09.2019. Fizyk Tomasz Rożek. PAP/Łukasz Gągulski

    Popularyzator nauki: niektóre misje kosmiczne mają bardziej inspirować następców niż mieć stricte naukowy cel

  • Anihilacja w smartfonie. Matryca telefonu jako detektor cząstek dla CERN

  • Uczelnie same określają obowiązujące na ich terenie zasady bezpieczeństwa

  • Minister nauki: pracujemy nad uaktualnieniem planów ochrony uczelni

  • Psycholog: łatwo mówić, że panuje znieczulica, ale takie myślenie to droga na skróty

  • Fot. Adobe Stock

    Badanie: kontakt z reklamami niezdrowej żywności zwiększa dzienne spożycie kalorii u dzieci

  • USA/ Harvard odpiera ataki federalne broniąc swojej niezależności

  • Ruch dłoni może pomóc w szybszej diagnozie autyzmu

  • Szczepionka przeciwko półpaścowi może zapobiegać problemom z sercem

  • Analiza dźwięków meteoroidów może pomóc w śledzeniu spadku kosmicznych śmieci

Fot. Adobe Stock

Badacze sprawdzili, ile mikroplastiku jedzą ptaki

Mikroplastik, nanorurki węglowe, włókna syntetyczne - w przewodzie pokarmowym co piątego zbadanego w Polsce ptaka wykryto mikroskopijne odpady antropogenicznego pochodzenia - pokazuje publikacja Polaków w "Scientific Reports".

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera