Fot. Adobe Stock

Polscy naukowcy mają sposób na walkę z groźnym gronkowcem złocistym

Dzięki zastosowaniu wirusów atakujących bakterie oraz małych białek o nazwie bakteriocyny można poradzić sobie z groźnymi szczepami gronkowca złocistego opornymi na antybiotyki - wskazują badania prowadzone przez naukowców z Instytutu Biochemii i Biofizyki PAN.

  • Fot. Adobe Stock
    Życie

    Polscy naukowcy przebadali mechanizmy adaptacyjne bakterii z Międzynarodowej Stacji Kosmicznej

    Mechanizmy adaptacyjne bakterii pobranych z Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS) przebadał zespół krakowskich badaczy we współpracy z zagranicznymi partnerami. Odkrycia wskazują, że mikroorganizmy wyizolowane z wnętrza ISS przystosowały się do życia w przestrzeni kosmicznej.

  • Bakteria Corynebacterium diphtheriae, Adobe Stock
    Technologia

    Biotechnolog: potrafimy zapędzić bakterie do roboty

    Potrafimy zapędzić bakterie do roboty – powiedziała PAP mgr inż. Magdalena Janczewska z Wydziału Inżynierii Chemicznej Politechniki Warszawskie i laboratoriów CEZAMAT, współzałożycielka firmy Science4Beauty zajmującej się genetyczną modyfikacją bakterii. Dodała, że odpowiednio zaprogramowane bakterie produkują leki, białka i żywność.

  • Fot. Adobe Stock
    Technologia

    Na UJ opracowano pierwszą na świecie metodę wykrywania bakterii i grzybów na zdjęciach mikroskopowych

    Pierwszą na świecie metodę szybkiego rozpoznawania bakterii oraz grzybów na zdjęciach pochodzących z mikroskopów świetlnych opracowali naukowcy z UJ. Ma ona docelowo wspomagać pracę diagnostów laboratoryjnych i lekarzy. Znajdzie też zastosowanie w przemyśle, monitorowaniu bezpieczeństwa żywności.

  • Fot. Adobe Stock
    Życie

    Bakterie i ich wirusy - kiedy wyścig zbrojeń staje w miejscu na całe tysiąclecia

    W próbkach ludzkich odchodów sprzed ponad tysiąca lat i we wnętrznościach starożytnej mumii znaleziono dobrze zachowane DNA kilkuset gatunków ówczesnych bakteriofagów - wirusów infekujących bakterie. Okazało się, że genom jednego z gatunków jest niemal taki sam, jak u współczesnych wirusów. Dlaczego ewolucja tego gatunku stanęła w miejscu na tak długo?

  • Adobe Stock
    Technologia

    Bakterie ochronią rośliny uprawne

    Bakterie mogą ochronić rośliny przed skutkami powodzi, suszy i zasolenia, a przy zwykłej wilgotności wspomogą wzrost uprawianych zbóż i warzyw. Mikrobiolodzy w Puławach pracują nad biopreparatem, który osłoni korzenie roślin uprawnych i będzie je chronić.

  • Fot. materiały prasowe UJ
    Zdrowie

    Zwalczanie lekooporności jak składanie modułowych mebli - przełomowe odkrycia z Krakowa

    Czy już niedługo będzie można łatwo dostosować wirusy, aby zainfekowały konkretne lekooporne bakterie? Możliwe. Ostatnie odkrycia naukowców z Małopolskiego Centrum Biotechnologii UJ pokazują, dlaczego wirusy są niezwykle plastyczne genetycznie. A atak na nowe szczepy bakterii może - jak w składaniu mebli modułowych - wymagać jedynie wymiany starego elementu na nowy.

  • Rosiczka. Fot. dr Christian Schulze. Źródło: ZUT
    Życie

    Rosiczka rozbroi bakterie oporne na antybiotyki

    Owadożerna rosiczka pomaga naukowcom niszczyć "zbroję", jaką bakterie odgradzają się od antybiotyków. Nawet najbardziej zjadliwe bakterie na cewnikach czy materiałach opatrunkowych mają znacznie mniejszą szansę rozwoju i tracą swoją antybiotykooporną otoczkę, gdy są zestawione z ekstraktem z wybranych roślin.

  • Vibrio vulnificus. Źródło: Adobe Stock (Giovanni Cancemi).
    Zdrowie

    Ekspertka: zakażenia Vibrio vulnificus grożą głównie osobom starszym z ranami na ciele

    Zakażenia bakterią Vibrio vulnificus nie są częste, ale są niebezpieczne. Leczenie zakażenia jest trudne, a choroba może zakończyć się śmiercią - powiedziała PAP dr Monika Kurpas, specjalistka z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego zajmująca się tą bakterią.

  • Fot. Adobe Stock
    Życie

    Kiedy zainfekowane bakterie dokonują seppuku: zbadano niezwykłe białka

    Istnieją białka, które same z siebie produkują DNA i służą do samobójczej śmierci bakterii. Budowę i sposób działania takich struktur opisali naukowcy z zespołu prof. Marcina Nowotnego. "To rajskie ptaki wśród białek" - komentuje badacz. Być może białka te uda się wykorzystać w kontrolowanej produkcji DNA. A może kiedyś - również w terapii zakażeń bakteryjnych.

Najpopularniejsze

  • 07.05.2025. Policyjny radiowóz przed wejściem na teren Kampusu Głównego UW w Warszawie. PAP/Radek Pietruszka

    Brutalne zabójstwo na UW - nie żyje kobieta

  • Ekspert: ptaki rywalizują o przestrzeń do śpiewu jak o pożywienie

  • Naukowcy podczas misji IGNIS zbadają pulsometr astronauty z czujnikiem na bazie nanomateriałów MXene

  • Dni Narodowego Centrum Nauki - już 12 i 13 maja w Rzeszowie

  • Filozof: sokratejskie pytania były próbą obrony przed populizmem i polaryzacją

  • Fot. Adobe Stock

    UE/ PE za zmianą statusu ochrony wilków w Unii Europejskiej, co umożliwi ich odstrzał

  • Francja/ Szefowa KE: UE chce przyciągnąć naukowców ze świata, w tym z USA

  • Minecraft może pomóc zrozumieć proces społecznego uczenia się

  • Ultradźwiękowe ładowanie akumulatorów

  • Naukowcy: rekin gryzie również w samoobronie

Fot. Adobe Stock

Badanie: wilki wolą dzikie kopytne od bydła i koni

Wilki, pomimo obecności kilku tysięcy wolno wypasanych krów i kilkuset koni w rejonie Ujścia Warty, odżywiają się tam przede wszystkim dzikimi gatunkami ssaków - wykazali naukowcy z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego. Według badaczy wpływ na to ma sposób wypasu inwentarza oraz niepozbawianie krów rogów.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera