Fot. Adobe Stock

Hiszpania/ Ryś iberyjski przestał być gatunkiem zagrożonym

Ryś iberyjski, który jeszcze 20 lat temu był na granicy wyginięcia, dzięki wysiłkom obrońców przyrody przestał być gatunkiem zagrożonym – poinformowała w czwartek Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody (IUCN).

  • Fot. Fotolia

    Ryś iberyjski przywrócony przyrodzie w Portugalii

    Ryś iberyjski, wymarły w Portugalii gatunek z rodziny kotowatych, został przywrócony tamtejszej naturze. We wtorek na wolność została wypuszczona dwójka osobników.

  • Ryś iberyjski powraca do Portugalii

    W Portugalii odradza się populacja ginącego gatunku rysia iberyjskiego. W centrum reprodukcji tego drapieżnika w Silves narodziło się podczas tegorocznej wiosny łącznie 11 nowych okazów.

Najpopularniejsze

  • 07.05.2025. Policyjny radiowóz przed wejściem na teren Kampusu Głównego UW w Warszawie. PAP/Radek Pietruszka

    Brutalne zabójstwo na UW - nie żyje kobieta

  • Ekspert: ptaki rywalizują o przestrzeń do śpiewu jak o pożywienie

  • Naukowcy podczas misji IGNIS zbadają pulsometr astronauty z czujnikiem na bazie nanomateriałów MXene

  • Dni Narodowego Centrum Nauki - już 12 i 13 maja w Rzeszowie

  • MNiSW: rzecznik dyscyplinarny zajmie się zarzutami stawianymi rektorowi siedleckiej uczelni

  • Fot. Adobe Stock

    UE/ PE za zmianą statusu ochrony wilków w Unii Europejskiej, co umożliwi ich odstrzał

  • Naukowcy: rekin gryzie również w samoobronie

  • Francja/ Szefowa KE: UE chce przyciągnąć naukowców ze świata, w tym z USA

  • Minecraft może pomóc zrozumieć proces społecznego uczenia się

  • Ultradźwiękowe ładowanie akumulatorów

Fot. Adobe Stock

Badanie: wilki wolą dzikie kopytne od bydła i koni

Wilki, pomimo obecności kilku tysięcy wolno wypasanych krów i kilkuset koni w rejonie Ujścia Warty, odżywiają się tam przede wszystkim dzikimi gatunkami ssaków - wykazali naukowcy z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego. Według badaczy wpływ na to ma sposób wypasu inwentarza oraz niepozbawianie krów rogów.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera