Dżdżownice polepszają jakość gleby, napowietrzając ją i rozkładając materię organiczną. Naukowcy z Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego odkryli ostatnio, że organizmy te dodatkowo zmniejszają w glebie obecność genów oporności na antybiotyki.
Naukowcy odkryli, w jaki sposób dżdżownice trawią materiał roślinny, np. opadłe liście, z którym nie radzi sobie większość innych zwierząt roślinożernych. Swoje wnioski opisali w "Nature Communications".
Naukowcy odkryli, w jaki sposób dżdżownice trawią materiał roślinny, np. opadłe liście, z którym nie radzi sobie większość innych zwierząt roślinożernych. Swoje wnioski opisali w "Nature Communications".
Udział dżdżownic w emisjach dwutlenku węgla z gleb, oceniany na 33 proc., został poważnie przeszacowany - twierdzi chiński badacz w "Nature Communications". Dżdżownice przekształcają bowiem węgiel organiczny w związki, które pozostają w glebach.
Dżdżownice, a w zasadzie ich odchody, pomogą brytyjskim naukowcom w poznaniu klimatu sprzed tysięcy lat.
Najlepszy przyjaciel ogrodnika, dżdżownica, najwyraźniej sprawdza się również w walce z plagą ślimaków. W ogrodach pełnych dżdżownic spustoszenie wywołane przez ślimaki jest wyraźnie mniejsze - twierdzą naukowcy wiedeńscy na łamach "BMC Ecology".
W Beskidzie Śląskim, w ziemi porośniętej łąkami żyje średnio pięć razy więcej dżdżownic, niż w ziemi leśnej. Im wyżej, tym w glebie mniej jest tych bezkręgowców i mniej ich gatunków - informują naukowcy w "Polish Journal of Ecology".