Fot. Adobe Stock

Oceanolog: morświny są w Bałtyku rzadkie, ale globalnie nie są zagrożone

Morświny to zwierzęta niesłychanie trudne do zaobserwowania - małe i bardzo płochliwe. W Bałtyku, a tym bardziej na wodach polskich, morświn jest gościem i dlatego jest tu objęty ścisłą ochroną. Globalnie ten gatunek nie jest jednak zagrożony - powiedział PAP oceanolog prof. Jan Marcin Węsławski.

  • Fragmenty naczynia, z którego pobrano próby do badań na zawartość lipidów. Fot. D. Król

    Pomorskie/ Archeolodzy wiedzą, w jakich naczyniach 4,5 tys. lat temu przygotowywano potrawy z fok i ryb

    Niektóre z naczyń używanych przez łowców żyjących 4,5 tys. lat temu w okolicy dzisiejszego Rzucewa (woj. pomorskie), służyły do przygotowywania potraw z ryb, fok i morświnów - ustalili naukowcy dzięki analizie tłuszczów, które zachowały się w ściankach naczyń.

  • Fot. Fotolia
    Życie

    WWF: w Bałtyku żyje tylko pół tysiąca morświnów

    Bałtycka populacja morświna liczy jedynie ok. 500 osobników i jest uznana przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody (IUCN) za krytycznie zagrożoną wyginięciem - przypominają ekolodzy z WWF w Międzynarodowym Dniu Morświna.

  • Świat

    Najmniejszy morświn na świecie na skraju wymarcia

    Meksykańska populacja morświna kalifornijskiego jest coraz bliższa wymarcia. Mimo prób ograniczenia kłusownictwa dziesiątkującego populację, pozostało zaledwie 30 osobników tego najmniejszego gatunku morświna.

  • Fot. Fotolia
    Życie

    W niedzielę obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bałtyckiego Morświna

    Międzynarodowy Dzień Bałtyckiego Morświna to okazja, aby przypomnieć sobie o morświnach - krytycznie zagrożonych krewniakach delfina, zamieszkujących Bałtyk. Obchody tego dnia przypadają na niedzielę 15 maja - przypomina WWF Polska.

  • Fot. Fotolia
    Życie

    Martwe morświny na polskim brzegu

    Przez ostatni miesiąc na polskim wybrzeżu znaleziono aż trzy martwe morświny, w okolicy Helu, Latarni Morskiej Stilo i Kołobrzegu – poinformowała w poniedziałek PAP organizacja ekologiczna WWF Polska. Bałtycka populacja morświnów jest krytycznie zagrożona wyginięciem.

  • Morświny są królami zdradliwych wód przybrzeżnych dzięki orkom

    Morświn, jak żaden inny waleń, opanował wody przybrzeżne i świetnie sobie radzi w sąsiedztwie ludzi. To uboczny skutek ewolucyjnych zmian, pozwalających mu unikać głodnych orek - czytamy w "Frontiers in Physiology".

  • WWF: Ostania szansa na ocalenie bałtyckich morświnów

    Przyszłość morświnów żyjących w Bałtyku - krytycznie zagrożonych wyginięciem - stoi po znakiem zapytania. Ich przetrwanie zależy m.in. od tego, czy kraje nadbałtyckie przyjmą program ochrony tych morskich ssaków - przypomina organizacja ekologiczna WWF Polska.

Najpopularniejsze

  • Ilustracja Plesionectes longicollum; autor Peter Nickolaus

    Nowy gatunek pradawnego morskiego gada zidentyfikowano w Niemczech

  • PAP i Uniwersytet Medyczny w Poznaniu zacieśniają współpracę m.in. na rzecz popularyzacji nauki

  • Warmińsko-mazurskie/ Lada dzień odlecą bociany

  • Polacy odkryli najstarsze ślady poruszania się kręgowców po lądzie, pozostawiły je ryby dwudyszne

  • Środowisko o zapomogach dla doktorantów: tak, ale nie z budżetu szkół doktorskich

  • Fot. Adobe Stock

    Wtorek ma być najkrótszym dniem w historii pomiarów

  • Naukowcy: ekstremiści wykorzystują platformy związane z grami do rekrutacji młodzieży

  • Europejskie lasy pochłaniają coraz mniej węgla

  • Zorganizowane oszustwa naukowe rosną w alarmującym tempie

  • Burmistrz najdalej wysuniętego na północ miasta w USA: od dawna widzimy zmiany klimatu

09.06.2025. Na zdjęciu Karolina Zioło-Pużuk. PAP/Marcin Obara

Wiceministra nauki: szkic rozporządzenia o ewaluacji nauki będzie gotowy późną jesienią

Wiceministra nauki Karolina Zioło-Pużuk powiedziała PAP, że szkic rozporządzenia dotyczącego ewaluacji naukowej ma być gotowy późną jesienią. Dodała, że środowisko naukowe postuluje m.in. uwzględnienie w ewaluacji różnic między poszczególnymi dyscyplinami oraz promowanie stałości zatrudnienia.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera