Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą spowalniać zwłóknienie płuc

Zdjęcie RTG płuc; Adobe Stock
Zdjęcie RTG płuc; Adobe Stock

Spożywane z pokarmem kwasy tłuszczowe omega-3 mogą spowolnić postęp potencjalnie śmiertelnego zwłóknienia płuc i opóźnić konieczność przeszczepu – sugerują wyniki badań, o których informuje pismo „Chest”.

Zespół Johna Kima z amerykańskiego University of Virginia School of Medicine (UVA) badał zależność pomiędzy poziomem kwasów tłuszczowych omega-3 w osoczu krwi a postępem zwłóknienia płuc, a także tym, jak długo pacjenci mogą żyć bez konieczności przeszczepu płuc.

Kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte są na przykład w tłustych rybach (chociażby łososiu), orzechach czy olejach roślinnych. Jak wykazały analizy, wyższy poziom kwasów omega-3 był powiązany z lepszą funkcją płuc i dłuższym przeżyciem bez przeszczepu.

Kwasy te zostały już powiązane z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Badania sugerują na przykład, że mogą zmniejszać ryzyko chorób serca, zakrzepów krwi powodujących udar, raka piersi i innych nowotworów, choroby Alzheimera i innych form demencji.

Zwłóknienie płuc, stanowiące coraz większy problem na całym świecie, jest nieodwracalnym stanem, który uniemożliwia płucom prawidłową wymianę tlenu i dwutlenku węgla. Może to powodować u pacjentów duszność, osłabienie, niezdolność do wykonywania ćwiczeń i wiele innych objawów. Głównym czynnikiem ryzyka jest palenie.

„Odkryliśmy, że wyższy poziom kwasów tłuszczowych omega-3 we krwi, co odzwierciedla kilkutygodniowe spożycie, jest powiązany z lepszą pracą płuc i dłuższym przeżyciem” – powiedział John Kim, pierwszy autor artykułu.

Chociaż potrzebne są dalsze badania, to - zdaniem autorów - dotychczasowe odkrycia uzasadniają badania kliniczne w celu ustalenia, czy interwencje podnoszące poziom omega-3 mogą być użytecznym narzędziem do poprawy wyników leczenia pacjentów ze zwłóknieniem płuc i innymi przewlekłymi chorobami płuc.

„Analizie poddano zanonimizowane dane dotyczące ponad 300 osób. Byli to pacjenci ze śródmiąższową chorobą płuc, zarejestrowani w Pulmonary Fibrosis Foundation Registry, a także dobrowolnie przekazujący informacje pacjenci z UVA Health i Uniwersytetu w Chicago.

W większości byli to mężczyźni (zwłóknienie płuc występuje częściej u mężczyzn niż u kobiet), głównie z tzw. idiopatycznym zwłóknieniem płuc, jedną z chorób zaliczanych do śródmiąższowej choroby płuc.

Wyższy poziom kwasów tłuszczowych omega-3 w osoczu krwi był powiązany z lepszą zdolnością do wymiany dwutlenku węgla i dłuższym przeżyciem bez konieczności przeszczepu płuc. Wyniki nie różniły się zbytnio niezależnie od historii palenia lub tego, czy pacjenci cierpieli na choroby układu krążenia, co sugeruje, że zależność może być specyficzna dla zwłóknienia płuc.

Autorzy twierdzą, że potrzebne są dodatkowe badania, aby zrozumieć, w jaki sposób kwasy omega-3 mogą zapewniać takie właściwości ochronne i ustalić, czy leki zawierające kwasy tłuszczowe omega-3 lub zmiany w diecie mogą poprawić wyniki pacjentów.(PAP)

Paweł Wernicki

pmw/ bar/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    ONZ: Słodkiej wody coraz mniej

  • Fot. Adobe Stock

    Ciemna czekolada powiązana z mniejszym ryzykiem cukrzycy

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera